Mektić: Problem ilegalnih migracija zahtjeva regionalni i europski pristup

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Briselu, odžanog u organizaciji Vijeća Europske unije, naglasio je, da problem ilegalnih migracija zahtijeva regionalni pa i zajednički europski pristup te da se jedino na taj način mogu postići očekivani rezultati.

Kako je priopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, na  sastanku, kojem je prisustvovao komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos, razgovarano je o izazovima i saradnji zemlja zapadnog Balkana u oblasti migracija, sigurnosti, kontroli granica i viznoj politici.

Također, napravljen je pregled migrantske situacije u regionu, akcijama koje države samostalno poduzimaju i međusobnoj saradnji.

Zaključeno je da jačanje efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija ostaje u vrhu proriteta za EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar Mektić je upoznao komesara  Avramopoulosa i prisutne ministre sa izazovima sa kojima se suočava BiH zbog povećanog dolaska migranata od početka godine.

Također, upoznao je prisutne o zaključcima sa nedavno održanog ministarskog sastanka u Sarajevu i budućem djelovanju u suzbijanju ilegalnih migracija i zbrinjavanja osoba kojima je potrebna pomoć i zaštita. Na sastanku u Briselu pohvaljene su aktivnosti i mjere koje BiH poduzima u ovoj oblasti.

Ministri zemalja Zapadnog Balkana i EU potvrdili su da će nastaviti saradnju u borbi protiv odlaska osoba na strana ratišta u okviru terorističkih grupa, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizma te borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *