MEKTIĆ: Policijski komesar Ilija Lasić će danas biti priveden, lično smatram da mu treba odrediti pritvor

Mektić je rekao da je migrantska kriza pogodila kompletnu regiju te da određeni političari žele ovakvu situaciju iskoristiti u kontekst političke kampanje. Podsjetio je da je u kolonama masa ranjivih kategorija koje bježe od pakla u svojim zemljama.

“Ovi ljudi, bez obzira što su ilegalni migranti, zaslužuju ljudski tretman i da se prema njima ponašamo u skladu s međunarodnim standardima”, kazao je Mektić.

Istakao je da su pojedini bh. političara jučer na sjednici Parlamentarne skupštine BiH na “jadan i bijedan” način koristili sudbinu migranata kako bi dobili određene političke poene.

“U zadnja tri dana drastično smo presjekli migracije. Prije nekoliko dana bilo ih je dnevno po 150, a sada je to oko pet. Stavit ćemo migracije pod kontrolu”, rekao je Mektić dodajući kako postoji broj ljudi koji je ušao u BiH i da naša zemlja ima obavezu da im pruži human boravak.

On je kazao da su državne institucije pokušale maknuti migrante iz parkova zbog čega su donijeli odluku da se migranti iz parka u Sarajevu premjeste u imigracioni centar u Selakovcu.

“Taj centar je Vijeće ministara BiH proglasilo centrom za migrante. Objektom dakle upravljaju institucije BiH”, rekao je Mektić.

Potvrdio je da je depešom MUP-u HNŽ najavljeno da će migranti biti smješteni u Selakovcu, ali da MUP HNŽ nije odgovorio. On je rekao da je policija MUP-a HNŽ jutros pod prijetnjom upotrebe sile zabranila koloni s migrantima da ide dalje.

“To je bilo na neljudski, nekorektan i prijeteći način učinjeno, čak uz prijetnju oružjem. Rečeno mi je da je policajcima MUP-a HNŽ takvu naredbu izdao policijski komesar HNK”, kazao je Mektić.

Istakao je da je policijska komesar HNŽ počinio teško krivično djelo jer je spriječio izvođenje ustavne nadležnosti institucija države BiH. On je rekao da ne zna da li je neko politički tražio od komesara da se izvrši takva naredba, ali da je to komesar Ilija Lasić trebao odbiti takvu naredbu.

“Komesar je počinio teško krivično djelo. Jutros sam izdao naredbu da se kontaktira dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je potvrdio da postoji osnovana sumnja za počinjenje krivičnog djela. Policijski komesar danas će morati biti priveden da se izjasni o krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret”, rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako mu ne pada napamet da zove Vladu HNŽ ili bilo kakve niže organe vlasti jer o poštivanju ustavnih nadležnosti ne želi razgovarati ni sa kim.

“Imamo policijske snage s jedne strane od ŽS i imamo s druge strane naoružanu policiju MUP-a HNŽ s druge strane. To što radi policija HNŽ je nezakonito i neustavno. Ako dođemo u situaciju da ne poštujemo Ustav BiH i zakon onda smo u raspadu sistema”, kazao je Mektić.

Istakao je da lično smatra kako policijskom komesaru HNŽ treba pod hitno odrediti pritvor.

2 thoughts on “MEKTIĆ: Policijski komesar Ilija Lasić će danas biti priveden, lično smatram da mu treba odrediti pritvor

  • svibanj 18, 2018 at 5:20 pm
    Permalink

    Mekticu uhapsi sebe zbog krivicnog djela zloupotrebe ovlasti, jer svako malo ti prijetis hapsenjima duznsnicima. Koje krivicno djelo je ovdje pocinjeno?
    Dalje, zasto Mekticu nisi smjestio migrante u Marsalku u Sarajevu, cijelo lijevo krilo zjapi prazno, ali ne, migrante treba hraniti i izdrzavati, pa cemo ih kao lopte poslati pred tudji prag. Je li Ministarstvo sigurnosti napravilo plan za migrantsku krizu koja traje vec tri godine? Jesu li izvrsene provjere lica koja su dosla na tlo BiH, zbog sugurnosti gradjana ove zemlje. I da ne pitam vise, osim samo jednoga: sta ste poduzeli, osim sto se igrate sa migrantima, a sve u prilog izborne kapanje. Zato Mekticu, uhapsi sebe, jer mozda negdje iza resetaka budes imao vremena razmisliti o svojim prpustima.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *