Mektić: Oni koji su raskrinkani sada od svega prave aferu

SARAJEVO – Obavještajno-sigurnosni sektor u Bosni i Hercegovini radi i raditi će po Ustavu i zakonu te prikupljati sve podatke i informacije koje se odnose na ugrožavanje strateških interesa države, poručio je Dragan Mektić, državni ministar sigurnosti.

Još jednom je vrlo jasno kazao povodom navodne afere o prisluškivanje pojedinih hrvatskih političara i poduzetnika, kako se ništa nije radilo izvan BiH niti protiv bilo koje države, ponajmanje protiv Republike Hrvatske.

–  Ponavljam još jednom – postoje pojedine grupe unutar BiH koje su u sprezi s pojedinim grupama iz inozemstva koje žele nelojalnom konkurencijom ovladati dijelom strateških ekonomskih interesa države što može dovesti do urušavanja ekonomskih temelja BiH. Protiv toga se jesmo i nastaviti ćemo se boriti, jasno je poručio Mektić.

 Nema afere

Prema njegovim riječima, OSA BiH i druge agencije moraju raditi sve kako bi zaštitile ekonomske, ali sve druge temeljem BiH, ali sve što se radilo je bilo u skladu s Ustavom i zakonima. Kada je u pitanju posljednji slučaj, kaže da se na njemu radi već dulje vrijeme te kako se radi o uobičajenom poslu koji obavlja obavještajno-sigurnosni sektor.

– Nema ovdje apsolutno nikakve afere, već oni koji su raskrinkati i koji žele urušiti ekonomske temelje države sada sve žele predstaviti kao aferu, naglasio je Mektić. Prema njegovim riječima, sljedećih dana u BiH bi trebali doći predstavnici Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske da se o svemu razgovara, a ni hrvatski premijer Andrej Plenković od svega nije pravio nikakvu aferu nego kazao kako ga najprije o svemu treba obavijestiti SOA, što Mektić smatra normalnim i državničkim ponašanjem. On se jučer sastao s ministrom unutrašnjih poslova Republike Makedonije Oliverom Spasovskim s kojim je razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa i unapređenju suradnje u oblasti sigurnosti Istaknuo j kako se obje zemlje nalaze na tzv. balkanskoj ruti koja je puna sigurnosnih izazova – nelegalne migracije, krijumčarenje droge i oružja, problemi terorizma i radikalizma.

– Kako bi se nosili s ovim izazovima moramo djelovati zajednički svi u regiji, a suradnja s Makedonijom je odlična i podizati ćemo ju na još veću razinu, naročito u operativnom dijelu, navodi ministar sigurnosti BiH.

Putovanje s osobnom kartom

Spasovski je također potvrdi kako je sigurnost najvažniji segment društva i bez dobre sigurnosti nema dobre suradnje i razvoja ekonomije. Najavio je i skoro potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima BiH i Makedonije da putuju u zemlje samo sa osobnom kartom što je dokaz dobre suradnje.

– Ovaj sastanak je od iznimne važnosti i ne samo da će pojačati sigurnosnu situaciju u našim zemljama, nego i u regiji. Potpisali smo memorandum o suradnji, najvažnije od toga – o policijskoj suradnji. To podrazumijeva razmjenu policijskih službenika i podataka. Jako važna tema za nas i za regiju je borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kazao je Spasovski. Novinare je zanimalo i da pojasni što zapravo znači tzv. makedonski scenarij, koji je u posljednje vrijeme nebrojeno puta spominjan u BiH. Kaže kako je u toj zemlji ranije bilo kršenja ljudskih prava, velika afera prisluškivanja ali se narod na izborima 2016. godine na demokratski način odlučio za promjene i bolji život.

– Narod se odlučio na demokraciju, na vladavinu prava, na poštivanje svih bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, ljudi su se odlučili da gradimo bolje društvo u kojem će biti mjesta za svakoga i u kojem će se poboljšavati standard građana. Isto tako, i na ubrzani put ka EU i NATO-u. Ponavljam, sve je urađeno na demokratski način, pojasnio je Spasovski.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

One thought on “Mektić: Oni koji su raskrinkani sada od svega prave aferu

  • rujan 23, 2017 at 5:44 pm
    Permalink

    Samo ti goni bandu, ma koja fela bila u pitanju. Narod je uz tebe!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!