Mehmed Avdagić reizabran za predsjednika sindikata PPDIVUT

U Srebrenici je u subotu održan 6. Kongres Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH, na kojem su domaći i strani gosti dali veliku potporu tom Sindikatu i njegovim novoizabranim tijelima. Tako je za predsjednika tog sindikata ponovno izabran Mehmed Avdagić.

Nakon rasprave, ocijenjeno je da su uvjeti u kojima djeluje sindikat u BiH jako teški: da se sve čini kako bi se oslabilo sindikalni pokret, što izravno pogađa radnike koji ostaju bez posla i kojima kasne isplate plaća. Ukazano je i da neki poslodavci postaju sve beskrupulozniji i nemilosrdniji prema radnicima, osobito prema pojedinim sindikalnim kadrovima. Sa druge strane, rečeno je da se sa značajnim brojem poslodavaca ostvaruju dobri partnerski odnosi i da su zdravo partnerstvo, suradnja i razumijevanje nužnost, što posebno doprinosi procesima kolektivnog pregovaranja.

Oštro su kritizirani, pak, rad državnih tijela i nedostatak socijalnog dijaloga sa Sindikatom te je, u tom kontekstu, najviše kritike upućeno jednom broju državnih ministarstava. Zahvalivši na izboru, Avdagić je pozvao članstvo PPDIVUT-a da zbije svoje redove  kako bi se još energičnije suprotstavilo svim nedaćama te ih se pokušalo rješavati razborito i pametno, vodeći računa o svakom pojedinačnom članu Sindikata, ali i o sudbini i drugih radnika i građana u BiH.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *