MARIN TOPIĆ: ”Volim Mostar, pa makar kakav je, moj je”

Velika samostalna izložba predstavlja svojevrstan presjek Topićeva stvaranja, s pedesetak vrhunskih slika različite tematike i formata koje će javnost moći pogledati do kraja ovoga mjeseca

Marin Topić, mostarski slikar i arhitekt će izložbom pod nazivom “Zemlja humska – kist i Krist”, koja će biti otvorena u četvrtak 16. studenog u Galeriji Aluminij, proslaviti 40 godina svog umjetničkog stvaranja.

Velika samostalna izložba predstavlja svojevrstan presjek Topićeva stvaranja, s pedesetak vrhunskih slika različite tematike i formata koje će javnost moći pogledati do kraja ovoga mjeseca.

Sjećanja iz djetinjstva

Marin Topić u svom je obraćanju na konferenciji za medije kazao kako je bilo izuzetno teško sastaviti toliko njegovih djela na jednom mjestu te da je za sve to trebalo puno živaca i rada.

Dodao je kako neka od djela koja će biti izložena nije vidio deset-dvanaest godina, što je u njemu pobudilo posebne emocije. Prisjećajući se djetinjstva i dječačkih doživljaja iz Mostara, Topiću su potekle i suze. Na njegovim slikama su, kako je kazao, mirisi djetinjstva, ljepota Mostara, Neretve, cvijeća…

”Volim Mostar, pa makar kakav je, moj je”, poručio je Topić.

Prigodna poštanska marka

Na konferenciji za novinare predstavljena je i prigodna poštanska marka s motivom slike Marina Topića, objavljena u izdanju Hrvatske pošte Mostar.

Predstavnica tog poduzeća Željka Šaravanja kazala je kako je marka tiskana u povodu Svjetskog dana voda te da prigodno izdanje prati omotnica i žig prvoga dana.

”HP Mostar pokušava u svojim izdanjima predstaviti sve ono što hrvatski narod u BiH ima, sve naše kulturne i povijesne ljepote i znamenitosti, a na ovaj način ulazimo i u svijet umjetnosti jer nam nije važno predstaviti samo nešto domaće na poštanskoj marki, nego i domaće autore”, naglasila je Šaravanja.

Poručila je kako će HP Mostar i dalje promovirati domaće teme i umjetnike, dodavši kako su već prepoznati u svijetu filatelije.

Životopis Marina Topića

Marin Topić rođen je u Mostaru 1957. godine. Završio je arhitekturu u Sarajevu 1981. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je 1982. u Franjevačkomu samostanu u Širokomu Brijegu, drugu 1983. u Zagrebu, a treću 1985. u Sarajevu.

U nizu uspjeha njegove plodne i burne karijere svakako se ističe velika monografska izložba iz 2006. godine (Zemlja humska) u rodnom Mostaru, s kojom je Topić gostovao i u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Sarajevu i Podgorici, a koju je vidjelo više od stotinu tisuća posjetilaca.

 

 

3 thoughts on “MARIN TOPIĆ: ”Volim Mostar, pa makar kakav je, moj je”

 • studeni 15, 2017 at 11:11 am
  Permalink

  Jesi li plako kad si protjeravo Mostarce picko jedna i mi volimo rodjeni grad smradu i ti i Celo dno dna

  Reply
 • studeni 15, 2017 at 11:11 am
  Permalink

  Jesi li plako kad si protjeravo Mostarce picko jedna i mi volimo rodjeni grad smradu i ti i Celo dno dna

  Reply
 • studeni 15, 2017 at 4:38 pm
  Permalink

  Mozda ti volis Mostar, ali Mostar na voli takve.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *