Mandate dobili Hrvatica iz SDS-a i Bošnjak iz SNSD-a

Centralna izborna komisija BiH dodijelila je danas poslaničke mandate za Narodnu skupštinu Republike Srpske Bošnjaku Denisu Šuliću iz SNSD-a i Hrvatici Ivanki Marković iz SDS-a.

Iz CIK-a je objavljeno  da je na današnjoj sjednici donesena odluka o izmjeni odluke o drugoj izmjeni odluke od 22. oktobra o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH 2018. godine kojom se mandati sa kompenzacionih listi dodjeljuju Šuliću i Markovićevoj.

U odluci se navodi da se četvrti mandat sa kompenzacione liste SNSD-a na kojem se nalazi kandidat Srbin Radovan Vuković dodjeljuje Bošnjaku Šuliću koji je na 10. mjestu iste kandidatske liste, a da se treći mandat na kompenzacinoj listi SDS-a na kojem se nalazi kandidat Srbin Milanko Mihajilica dodjeljuje Hrvatici Marković koja je na 10. mjestu iste kompenzacione liste.

Postupajući po nalogu Suda BiH, CIK je utvrdio da je 81. posljednji količnik na kojem je mogao biti dodijeljen mandat kandidatu bilo kog konstitutivnog naroda, da već 82. ne može biti dodijeljen kandidatu iz reda srpskog naroda pošto je preostala dodjela dva mandata, a nedostaju po jedan poslanik iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Taj količnik i mandat pripada SDS-u, a kako se na tom trećem mjestu nalazi Mihajiličino ime, koji se izjasnio kao Srbin, nije mu mogao biti dodijeljen, nego, u skladu sa zakonom, mora biti dodijeljen “relevantnom konstitutivnom narodu”, odnosno bošnjačkom ili hrvatskom narodu, što je u ovom slučaju Markovićeva, koja se izjasnila kao Hrvatica.

Preostali 83. količnik pripada SNSD-u, a može biti dodijeljen samo kandidatu iz reda bošnjačkog naroda.

Kako se na četvrtom mjestu za dodjelu nalazi Vukovićevo ime, koji se izjasnio kao Srbin, njemu nije moguće dodijeliti mandat, s obzirom da mandat mora da bude dodijeljen bošnjačkom narodu, a što je u ovom slučaju kandidat na 10. mjestu iste kompenzacione liste Denis Šulić, koji se izjasnio kao Bošnjak.

Ova odluka donesena je imajući u vidu naprijed navedeno, kao i činjenicu da je na kompenzacionim listama SNSD-a i SDS-a bilo pripadnika nedostajućih /relevantnih/ naroda, odnosno mandati su ostali u okviru istih političkih subjekata. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *