Malteški sud optužio je trojicu muškaraca za ubojstvo istraživačke novinarke

Malteški sud optužio je trojicu muškaraca za ubojstvo istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije, koja je stradala 16. listopada kad je eksplodirala bomba postavljena ispod njenog automobila.

Malteška policija nedavno je uhitila deset osoba osumnjičenih za ubojstvo novinarke, a mediji navode da je sedam osumnjičenih pušteno uz kauciju do daljnje istrage, prenosi Tanjug.

Trojica optuženih za ubojstvo novinarke i blogerke – George i Alfred Degiorgio, stari 55 i 53 godine, i Vincent Muscat (55) – izjasnila su se da nisu krivi. Vincent Muscat nije u rodu s premijerom Malte Josephom Muscatom.

Oni su optuženi i za posjedovanje materijala za pravljenje bombi i oružja.

Malteška novinarka i blogerka Caruana Galizia (53), koja se borila protiv korupcije u zemlji, ubijena je 16. listopada u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila.

Vlasti su ponudile nagradu u iznosu milijun eura za informacije o njenom ubojstvu. Međunarodni stručnjaci, uključujući eksperte iz FBI-a, pozvani su u pomoć pri istrazi.

Predsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani ranije je zatražio da se provede međunarodna istraga kako bi se rasvijetlilo ubojstvo malteške novinarke i blogerke.

Zastupnici EP-a također su usvojili rezoluciju u kojoj pozivaju Europsku komisiju da do kraja godine predloži propise da se osigura zaštita zviždača na nivou Europe.

Ona je istraživala navode o korupciji i pranju novca najmoćnijih ljudi Malte, među kojima je bio i sam premijer Muscat i njegovi najbliži suradnici.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *