Makedonija: Lider Alijanse za Albance Zijadin Sela se bori za život

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske Alijansa za Albance Zijadin Sela povrijeđeni su četvrtak uvečer pošto su pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale u Sobranje poslije izbora Talata Džafarija za predsjednika Skupštine Makedonije. Kako je javila makedonska televizija Alsat-M, Sela je teško povrijeđen i bori se za život.

Na fotografijama koje su se proširile na društvenim mrežama vidi se zastupnik Sela kako leži na podu Parlamenta krvave glave.

Korisnici društvenih mreža javili su da se Sela bori za život. Neki su uputili poruke želja za ozdravljenjem, a drugi su zaprijetili državnim udarom ukoliko albanski zastupnik premine uslijed ozljeda.

“Očekujemo građanski rat ukoliko Sela umre”, objavio je jedan korisnik Twittera na albanskom.

Na Facebooku se pojavila poruka da će, ukoliko Zijadin Sela umre, umrijeti i Slavomakedonija.

Među javno objavljenim komentarima nalazi se i onaj da su u vrijeme napada na Selu, “makedonski fašisti uzvikivali ‘prokleti Albanci'”.

Desetočlana grupa maskiranih ljudi kao taoce držala je grupu poslanika SDSM-a i Demokratske unije za integraciju (DUI) u zgradi Sobranja. Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije iza 22 sata priopćilo je da su specijalne jedinice ušle u parlament i evakuirale 30 zastupnika. Specijalci su i dalje u Parlamentu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *