LUĐAČKA KOŠULJA: Koliko Mostar može biti bez legitimne i legalne vlasti?

Zbog neodržavanja izbora za Mostar te tako i obesmišljenosti postojanja, skoro da je i nestala lokalna politička scena, rad ogranaka političkih stranaka u Mostaru je skoro pred zamiranjem. U posljednje vrijeme, mostarski političari spominjali su se samo u kontekstu propalih pregovora o primjeni presude Ustavnog suda za Mostar.

 Dok je upravo počela predizborna kampanja za Opće, listopadske izbore, posljednji izbori (lokalni) u Mostaru su održani 5. listopada 2008. godine, a Gradsko vijeće Mostara raspušteno krajem 2012. godine. To je učinjeno na zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i nakon jasnog stava Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) da je mandat 35 mostarskih vijećnika okončan 4. studenoga 2012. godine.

Jedina “zaostavština” izbora iz 2004. godine je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kojem Središnje izborno povjerenstvo (SIP) produžuje mandat sve dok u Mostaru ne bude izabrana legalna i legitimna vlast.

I Mostar i Bešlić i građani i političari u ‘luđačkoj košulji’

Do tada, Bešlić svake godine određuje proračun Grada Mostara kako bi se osiguralno, kakvo-takvo, normalno fukcioniranje. On je ujedno i gradonačelnik Mostara s najdugovječnijim mandatom – tijekom izbora 2004. izabran je na prvi mandat, potom 2008. drugi i ni do danas se ne nazire kraj.

Sa svojih 12 godina na čelu Mostara, uvjerljivo je ‘najdugovječniji’ prvi čovjek Mostara. Čak neke neslužbene informacije govore da bi i on sam vrlo rado ‘s leđa skinuo’ Mostar, dok je ‘Mostarski krug’ pokrenuo inicijativu o pitanju ustavnosti gradonačelnika Mostara jer smatraju da je na toj dužnosti nezakonito.

Ljubo Bešlić

No, gradonačelnik Bešlić svojedobno je izjavio: “Dobio sam od Izborne komisije službeno papir kojim se kaže da moram obnašati dužnost dok nekome ne mogu da predam dužnost. Mogu predati dužnost novoizabranom gradonačelniku”.

A novoizabranog gradonačelnika nema, i ne zna se kada će ga biti, Mostarci ne mogu birati niti biti birani u lokalne organe vlasti, a obesmišljeno je i svako lokalno političko djelovanje.

Nestaje lokalna politička scena

Inače, nepostojanjem Gradskog vijeća Mostara, najvišeg organa Grada Mostara, Mostarci nemaju svoj parlament, a nema ni nadzora Gradske uprave i Gradonačelnika, zadaće koju je do kraja 2012. ispunjavalo Gradsko Vijeće. Po svemu ovome, Mostar je svjetski fenomen, živi dokaz da se godinama može funkcionirati bez izabrane vlasti.

Jedan od apsurda u Mostaru su i političari: zbog političkog razmimoilaženja i oni sami su pred ‘izumiranjem’.

Zbog neodržavanja izbora za Mostar te tako i obesmišljenosti postojanja, skoro da je i nestala lokalna politička scena, rad ogranaka političkih stranaka u Mostaru je skoro pred zamiranjem. U posljednje vrijeme, mostarski političari spominjali su se samo u kontekstu propalih pregovora o primjeni presude Ustavnog suda za Mostar.

Ovakvo stanje može trajati još dugo

Posljednji predsjednik Gradskog vijeća Mostara je Murat Ćorić iz SDA. On je danas u mirovini, a komentirajući nepostojanje Gradskog vijeća, za Dnevni list kaže: “Nepostojanjem Vijeće ne mogu se rješavati problemi iz domena njegovog rada, donošenju akata, raspolaganjem zemljištem i imovinom, što je problematično i za građane i za administraciju”.

Bivši predsjednik GV-a kaže da bi ipak bilo bolje da se za Gradsko vijeće iznašla mogućnost kao i za dužnost gradonačelnika.

Murat Ćorić

“Bilo bi bolje da je donesena odluka koja bi regulirala produženje rada GV-a, kako bi Mostar bolje funkcionirao, pa makar i u najnužnijim zadaćama”, kaže Ćorić.

U ovom kontekstu treba spomenuti da je Klub vijećnika SDA svojedobno tražio produženje mandata vijećnicima, a što nije odobreno ni od strane SIP-a, a inicijativu je kritizirao i visoki predstavnik.

Kako se doznaje iz Stručne službe Grada Mostara, zaprimljeni su brojni materijali i predmeti koji čekaju na realizaciju tako da će, kada Mostar jednom dobije Gradsko vijeće, isto morati zasjedati i više puta tjedno kako bi se riješili nagomilani problemi Mostaraca.

Na pitanje može li ovakvo stanje u Mostaru trajati unedogled, stručnjak za ustavno pravo, Nurko Pobrić, za Dnevni ist kaže: “Očito je da može trajati još dugo, a zbog nepostojanja Vijeća problemi se ne rješavaju i Mostar trpi ekonomski gubitak. Sada u Mostaru imamo jednu autokratiju, vladavinu jednog čovjeka na lokalnoj razini jer mandat gradonačelnika traje koliko i mandat vijećnika. Grubo je kazati, ali vladajući političari bezobzirno ne poštuju presude ustavnog suda. U jednoj demokratskoj zemlji nezamislivo je da se ne poštuju presude ustavnih sudova, ali i Europskog suda za ljudska prava. Odluka o Mostaru, kao i odluka ‘Ljubić’, kao i sve druge, morale su biti ispoštovane.

Ashdownov statut za Mostar – neustavan

Jedini razlog ovakvog stanja u Mostaru je neprovođenje presude Ustavnog suda FBiH u federalnom parlamentu i to zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar, a koje je Ustavni sud proglasio neustavnim po prizivu hrvatskih izaslanika u Domu naroda PSBiH.

Pady Ashdown

Ustavni Sud je tada osporio i član 17. Statuta Grada Mostara koji regulira raspodjelu mandata. te se ispostavilo da je nametnuti Statut Grada Mostara od strane bivšeg visokog predstavnika Padyja Ashdowna – neustavan. Do nametanja statuta Mostara došlo je nakon što je sam Ashdown mjesecima apelirao na mostarske vijećnike da sami donesu Statut. Naravno, ni oko toga se nisu mogli dogovoriti.

Po Ashdownovom statutu, u Mostaru Hrvati ili Bošnjaci ne mogu imati više od 15 vijećnika, ukupno ih je 35, a najmanje moraju biti po četiri predstavnika iz sva tri konstitutivna naroda. Također je sporno jer se u Gradsko vijeće biraju i vijećnici iz pojedinih šest poslijeratnih općina, sada izbornih područja, čime se negira proporcionalnost glasova i diskriminiraju birači iz pojedinih gradskih-izbornih područja.

Piše: V. Herceg, mostar@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *