Loši rezultati u oduzimanju nelegalne imovine

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini nedovoljno koristi mehanizam oduzimanja ilegalno stečene imovine u predmetima korupcije i organiziranog kriminala, zaključio je u istraživanju Transparency International.

Portparolka Transparency Internationala Ivana Korajlić rekla je da su bosanskohercegovački sudovi donijeli nedovoljan broj presuda kojima se oduzima ilegalno stečena imovina u periodu od 2013. do 2016. godine te da se praksa mora mijenjati.

– Mehanizam oduzimanja nelegalno stečene imovine se ne koristi dovoljno, a sve je to povezano s neefikasnošću pravosuđa. Posebno u oblastima koja su ključna za oduzimanje imovine, a to su korupcija i organizovani kriminal. Tu nemamo dovoljan broj pravosnažnih presuda – istaknula je Korajlić.

Prema podacima Transparency Internationala, u protekle tri godine okružni sudovi i Vrhovni sud Republike Srpske donijeli su samo devet pravosnažnih presuda po kojima je oduzeta imovinska korist od ukupno 47.710 konvertibilnih maraka.

Pet okružnih sudova tokom 2014. godine donijelo je samo jednu presudu prema kojoj je oduzeta imovina u vrijednosti 750 KM.

– Tokom 2013., sudovi su izrekli tri presude po kojima je oduzeta imovina vrijedna 24.220 maraka. Najviše presuda, pet, doneseno je 2015. godine, a tada je oduzeta imovina od 22.750 KM – navode u Transparency Internationalu.

Kad je riječ o novčanim kaznama za isti period, doneseno je 36 presuda u kojima su izrečene kazne od oko 150.000 KM.

Sud BiH je u ovom periodu izrekao 73 presude i oduzeta imovina vrijedna je oko dva miliona maraka. Osnovni sudovi u Republici Srpskoj su za tri godine od novčanih kazni inkasirali više od 5.7 miliona KM.

U Kantonalnim sudovima u Federaciji BiH, kako kažu u Transparency Internationalu, znatno je smanjen broj predmeta u kojima je izrečena mjera oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

U istraživanju se navodi da je doneseno devet presuda u kojima je oduzeta pribavljena imovinska korist u iznosu od 86.154 KM te nešto više od 400.000 KM od novčanih kazni. U 2015. godini, kantonalni sudovi nisu izrekli nijednu pravosnažnu presudu kojom je donesena odluka o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom.

Najveći broj presuda, prema podacima Transparency Internationala, donijeli su općinski sudovi u Federaciji BiH, za tri godine imali su 73 odluke u kojima je oduzeta imovinska korist u vrijednosti od 1.4 miliona KM. U 370 predmeta su općinski sudovi izrekli oko 382.000 KM novčanih kazni.

Osnovni sud u Brčko Distriktu je 2014. donio samo jednu presudu u kojoj se oduzima protupravna imovinska korist, kada je određeno da se od osuđene osobe oduzima 33.049 KM.

Ivana Korajlić je kazala da postoje određene praznine u postupcima koje omogućavaju da se nelegelano stečena imovina, prije nego što bude oduzeta, prenese ili sakrije.

– Kad pogledate agencije za upravljanje oduzetom imovinom, vidite da je većina imovina privremeno oduzeta i čeka pravosnažne presude. Tokom tog perioda, ona izgubi na vrijednosti – rekla je Korajlić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *