LOMOVI U HDZ-u Prisilili predsjednika županijskog odbora da podnese ostavku!

Županijski odbor HDZ BiH Srednjo-bosanske županije je prije nekoliko dana prisilio predsjednika Nikolu Grubešića na ostavku. Od izvora koji je bio na sjednici Županijskoga odbora HDZ-a se doznaje kako je Grubešiću zamjereno da ne provodi stranačku politiku u Vladi Središnje Bosne, te da je nekim svojim potezima unio raskol unutar županijske organizacije

Kako se objektivno i moglo i očekivati Županijski odbor HDZ BiH Srednjo-bosanske županije je prije nekoliko dana prisilio predsjednika Nikolu Grubešića na ostavku. Ta informacija indikativno se vješto krije i još nigdje nije službeno objavljena.

Raskol

Od izvora koji je bio na sjednici Županijskoga odbora HDZ-a se doznaje kako je Grubešiću zamjereno da ne provodi stranačku politiku u Vladi Središnje Bosne, te da je nekim svojim potezima unio raskol unutar županijske organizacije. Zanimljivo je kako je inicijativu za smjenu Nikole Grubešića službeno podnijela općinska organizacija HDZ BIH Novi Travnik u kojoj ključnu ulogu igra Zdenka Džambas, državna parlamentarka za koju se tvrdi da je lojalna lideru HDZ BiH Draganu Čoviću.

Radoje Vidović

Ona i potpredsjednik FBiH Marinko Čavara su organizirali skupljanje potpisa i na koncu su ipak uspjeli osigurati dovoljan broj za Grubešićevu nasilnu odstupnicu. Novi predsjednik ŽO HDZ BiH za Središnju Bosnu je Radoje Vidović, sadašnji načelnik općine Kreševo i bivši čelnik Doma naroda parlamenta FBiH.

Vidović je član državne komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Je li koincidencija ili ne, uglavnom Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da ti članovi umjesto nekadašnjih 400 maraka paušala imaju naknadu veću od 4000 maraka.

Uloga zastupnice

Još prije nekoliko mjeseci je izbio sukob između Nikole Grubešića i Marinka Čavare , potpredsjednika HDZ BiH. Upravo je Čavara optuživao Grubešića da provodi samovolju i da ne provodi stranačku politiku u Vladi Središnje Bosne.

Kako smo doznali jedna zastupnica u županijskoj skupštini Središnje Bosne i osoba od povjerenja Marinka Čavare je prisilila predsjednika FBiH da uđe u sukob s čovjekom koji je podigao HDZ BiH u Središnjoj Bosni. Službeni pokazatelji govore da je prije zadnjih lokalnih izbora Čovićeva stranka u Središnjoj Bosni imala 20-tak tisuća glasova. Na tim lokalnim izborima zahvaljujući karizmatičnom Grubešiću i njegovim suradnicima HDZ BIH je u Središnjoj bosni osvojio skor 34 tisuće glasova.

Što je pozadina?

Na jednom sastanku stranačkoga izaslanstva HDZ BiH s premijerom Andrejom Plenkovićem, Grubešić je kazao da su teški odnosi s Bošnjacima u Središnjoj Bosni, ali da ih on u dogovorima i kompromisom ipak nekako rješava.

Tada je navodnio pobjesnio Dragan Čović. Ali prije toga drski Grubešić je poručio Čoviću da više nikada neće organizirati glasovanje članstva po Mostaru i Sarajevu za Sabor RH a da na tim listama budu samo kandidati iz Hercegovine. Grubešić je obećao da će u Vitezu biti otvoren konzulat RH gdje će Hrvati Središnje Bosne glasovati za poštene liste i to će se ovih dana dogoditi.

Inače Nikolu Grubešića podržavaju svi ugledni hadazeovci ali su mu glave došli Čovićevi podanici koji su odradili i Niku Lozančića i Nikolu Lovrinovića. Nikola Grubešić je smio ukazati na propuste Čoviću, a nije dopuštao Čavari miješanje u rad ŽO HDZ BiH i nije ispunjavao obećanja koje je Čavara davao nekim osobama i kompanijama s toga područja . Možda je i najvažniji u svemu strah Marinka Čavare da neće biti visoko pozicioniran na kandidatskim listama za sljedeće izbore ako Grubešić ostane na čelu ŽO HDZ BiH.

S druge strane Nikola Grubešić je smetao i lideru HDZ BiH Draganu Čoviću jer je otvoreno i hrabro ukazivao na neprihvatljivu stranačku politiku prema Središnjoj Bosni. Pouzdano znamo da je Dragan Čović od Nikole Grubešića tražio u više navrata da podnese ostavku što je Grubešić tada odbacio. Na zadnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u Orašju prije 14 dana donesena je konačna odluka da Grubešić bude prisiljen da odstupi s čelne pozicije u Središnjoj Bosni.

I. Marić/Dnevni list

One thought on “LOMOVI U HDZ-u Prisilili predsjednika županijskog odbora da podnese ostavku!

  • rujan 19, 2017 at 11:43 am
    Permalink

    Đe Čavara prođe i očisti teren odmah nastupa Čović. Bilo! Sada u Srednjoj Bosni pušu neki novi vjetrovi, Skontalo se da u Mostaru jedan hrvatski glas vrijedi kao šest u Srednjoj Bosni. Nema više jedan Hrvat – jedan glas!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!