Ljubuški kao primjer očuvanja kulturno-povijesne baštine

„Kulturno – povijesna baština općine Ljubuški“ naziv je zbornika radova posvećenog 130. obljetnici arheološkog muzeja na Humcu.

Ovo vrijedno djelo prezentirano je Ljubušacima,  u sklopu svečane proslave Dana općine, a predstavili su ga: mag. arheolog. Mirko Rašić,  doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić i prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić.

Trostruko povećanje istraživanja

 Naime, zbornik sadrži 11 od ukupno 19 radova, koje su predstavili ugledni stručnjaci tijekom dvodnevnog znanstvenog skupa na Humcu, održanog 2014. godine. Skup je organiziran s idejom da općina Ljubuški pruži primjer drugim općinama kako treba njegovati povijesnu baštinu, a da se ona zaista njeguje svjedoče podaci koje je iznio arheolog Rašić.

On je kazao kako je u protekle dvije godine za očuvanje kulturno – povijesne baštine uloženo oko 750.000 KM, što se očituje kroz uređenje pristupnih šetnica i pristupnih komunikacija te kroz otkup privatnih parcela i objekata, koji se nalaze u zonama zaštite nacionalnih spomenika.

– Općina Ljubuški se danas može pohvaliti s 10 jubilarnih istraživanja, prilikom kojih su otkrivena brojna nova nalazišta, u suradnji s različitim znanstvenim institucijama. Od 2015. godine do danas se dogodilo trostruko povećanje arheoloških istraživanja u općini Ljubuški, u odnosu na čitavu povijest arheoloških istraživanja ljubuškog kraja. Ovaj broj možemo promatrati kao unaprjeđenje naših odnosa prema kulturno – povijesnoj baštini, istaknuo je Rašić.

Prof. dr. sc. Miroslav Glavičić je rekao kako su radovi znanstveno karakterizirani, što je jedna dodatna vrijednost, i k tome su za javnost itekako korisni.

Knjiga koju treba čitati

– U ovom zborniku svatko će pronaći neku zanimljivu temu za sebe. Glavno je, naravno, zanimanje znanstvene javnosti i članova akademske zajednice, koji će prema vlastitim profesionalnim interesima koristiti jedan ili više radova za potrebe svojih istraživanja. Studentima će ovaj zbornik koristiti za pripreme ispita, izradu seminarskih i diplomskih radova… A svi ostali, željni znanja i širenja spoznaja o prošlosti i kulturi svoga kraja, također će naći obilje informacija i jedno lijepo štivo, koje će ih barem na trenutak odmaknuti od svakodnevnih loših vijesti s kojima smo „bombardirani“. To je knjiga koju treba čitati, kazao je prof. dr. sc. Glavičić.

Pojedinačne radove u zborniku predstavio je dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u njegovom nastajanju, a posebno franjevcima – čuvarima kulturnog identiteta.

– Radi se, uglavnom, o spomeničkoj baštini ljubuškog prostora, počevši od prapovijesti pa do najnovijeg vremena. Osobito težište je na lokalitetu Gračine, kao jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta, a jedan dio se odnosi i na franjevačku zbirku, pojasnio je dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić. Naglasio je kako je ovaj zbornik jedan veliki korak naprijed u poznavanju kulturne baštine ovog prostora i podstrek da se i dalje nastavi s istraživanjima.

Vrijedi spomenuti i to kako je pokrenuto pitanje redefiniranja muzeja na Humcu, koji je bio pasivni čuvar kulturno – povijesne baštine, a sada je važan sudionik u njezinoj valorizaciji.

Piše: Antonela Marinović Musa, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *