Ljubušaci uveličali svečanost legendarnih ‘Pauka’ (FOTO)

Posebno svečano bilo je u subotu u Splitu, gdje se na nekoliko lokacija odvijao bogat i atraktivan program u povodu obilježavanja 27. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade „Pauci“, jedne od najslavnijih ratnih postrojbi Hrvatske vojske.

Sve je počelo polaganjem vijenaca na spomen-ploču na ulazu u splitsku vilu Dalmacija, gdje je 28. travnja 1991. osnovana 4. gardijska brigada. Program je potom nastavljen mimohodom pripadnika Hrvatske vojske, braniteljskih udruga te gostiju Marmontovom ulicom i Rivom, uz izložbu opreme i naoružanje Hrvatske vojske.

Prigodno slavlje uslijedilo je i na Dračevcu u spomen-kapelici Svetog Križa, uz polaganje vijenaca i svetu misu koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Tom prigodom je održana i ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“. Riječ je o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se prije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Završnica programa se odvijala u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika uz nazočnost velikog broja gostiju.

Tijekom svečane akademije, nazočnima se obratio ministar obrane Damir Krstičević.

„Četvrta unatoč žrtvama, usprkos svim izazovima, nije znala za poraz! S istim žarom i s istim zajedništvom moramo nastaviti graditi ovu zemlju, kako bi je učinili dostojnom žrtve naših prijatelja. Nikad ne smijemo zaboraviti da je prvi predsjednik, dr. Franjo Tuđman otac suvremene hrvatske države“, poručio je ministar Krstičević.
Prigodne riječi, između ostalih, uputio je i  ministar branitelja Tomo Medved, kao i predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj. Pozvao je sve bivše i sadašnje „Pauke“ da u sebi nađu snagu i optimizam te da se uključe u sve društvene procese.

„Ako ne možemo sami, naučimo našu djecu, mlade, prenesimo im naša iskustva i vrijednosti na kojima smo i sami stasali“, poručio je.

Dodajmo i to kako je velikoj svečanosti nazočila i nekolicina Ljubušaka. Misno slavlje na Dračevcu animirao je svojim pjevanjem mješoviti župni zbor „Sv. Ante“ s Humca, pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice i uz glazbenu pratnju prof. Marka Salavarde. Članovi ovog zbora predstavili su se s dva glazbena broja i tijekom svečane akademije.

Među izaslanstvima koja su polagala vijence na Dračevcu bili su i načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić te predsjednik OV-a Tihomir Kvesić.

[envira-gallery id=”67061″]

Piše: Antonela Marinović Musa, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *