LIJEČNICI FEDERACIJE ZAPRIJETILI Ukoliko HNŽ i TŽ ne dobiju kolektivni ugovor svi liječnici idu u štrajk

Liječnici cijele Federacije stupit će u štrajk ukoliko se uskoro ne potpišu kolektivni ugovori za doktore medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj i Tuzlanskoj županiji.

Podsjetimo kako kolektivni ugovor nema ni Zapadno-hercegovačka županija, no liječnici iz ove županije ne inzistiraju na istom.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH najavio je ove mjere na redovitoj godišnjoj skupštini gdje se govorilo o cjelokupnom stanju, provedbi potpisanih kolektivnih ugovora, ali i o lošem položaju u kome se nalaze liječnici u dvije županije u kojima još nisu potpisani ugovori.

Zahtjevi

Predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid podsjetio je na to da su pregovori u HNŽ-u i TŽ-u ušli u završnu fazu, te da se svi nadaju da će vlast, kao druga srana, konačno pokazati dobru volju i da će se doći do dogovora.

-Ukoliko ne dođe do dogovora, uslijedit će štrajk i dat ćemo vrlo kratak rok, od možda 10-ak dana, da se potpiše kolektivni ugovor u ove dvije županije ili će uslijediti štrajk u Federaciji BiH, rekao je Zaid medijima.

Liječnici u HNŽ-u, podsjetimo su stupali u štrajk u više navrata i pokušavali na sve načine nagnati vlast da poboljša njihov statut. Plaće liječnika u HNŽ-u, naročito u Mostaru koji je regionalni medicinski centar, skoro su najmanje u Federaciji, a uz to su i uvjeti rada otežani. Liječnici u Mostaru tvrde da imaju primanja koja su ostali imali prije povećanja koeficijenata za platu.

Od županijske vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama te povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika. Pregovori su zvanično počeli početkom travnja, a dan je rok od 45 dana da se sve ispregovara.

Pregovori između Vlade i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanske županije sa druge strane traju već skoro pola godine, međutim potpisivanje kolektivnog ugovora do danas nije uslijedilo.

Smanjiti odlaske

Liječnici u drugim županijama pak su zadovoljni prošlom godinom jer su po prvi put u povijesti potpisali kolektivne ugovore za doktore medicine i stomatologije u sedam županija. On ističe da je plaća ljekara u Federaciji BiH ujednačena u županijama u kojima su potpisani kolektivni ugovori.

-Tu je plaća skoro ista ili približna. No, očita je razlika u županijama gdje je potpisan kolektivni ugovor i tamo gdje nije. Razlika se kreće od 30 do 40 posto. Preciznije, prosječna plata u županijama gdje nisu potpisani kolektivni ugovori iznosi 1.200 KM, a ondje gdje jesu blizu 1.700 KM, rekao je Zaid.

Zaid kaže kako se situacija i dalje prati, te smatra kako će se kolektivnim ugovorima smanjiti odlazak liječnika koji su najprimjetniji u Krajini, zatim u Hercegovini i u Tuzlanskoj županiji.

-Dva ili tri uvjeta su neophodna da se zaustavi odlazak liječnika. To su kolektivni ugovori, zatim radni proces – da imaju čime pružiti uslugu pacijentima i njihov napredak u edukativnom smislu, odnosno njihova specijalizacija, objašnjava Zaid.

Prema informacijama sindikata u Federaciji ima blizu 6.200 liječnika, od čega je više od 4.000 članova sindikata. Taj broj, rekao je Zaid ne odgovara realnim potrebama stanovništva, zbog toga što BiH ima najmanji broj liječnika u odnosu na broj stanovnika u Europi, točnije 114 na 100.000 stanovnika.

-Donedavno smo bili pretposljednji, no Albanija nas je pretekla i ona trenutno ima 119 liječnika na 100.000 stanovnika. Primjerice, skandinavske zemlje imaju 459 liječnika na 100.000 stanovnika. Za optimalne uvjete u BiH bismo trebali za 50 posto povećati broj liječnika, objašnjava Zaid.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *