Leteći automobili stižu prije nego ih očekujete?!

Trenutno nekoliko kompanija ubrzano radi na razvoju letećih automobila, a koji bi mogli u dogledno vrijeme postati i komercijalno uporabljivi.

U kalifornijskom startupu Opener tako razvijaju leteći automobil BlackFly. To je, kako kažu, prvo svjetsko potpuno električno ultralako vozilo koje može uspravno sletjeti i poletjeti. Riječ je o jednosjedu s dometom od 40 kilometara i maksimalne brzine sto kilometara na sat. Zasad nije poznato koliko će koštati, ali se pretpostavlja kako bi mu cijena mogla biti oko 33 tisuće američkih dolara.

Nešto drugačiju viziju nudi Passenger Drone. Radi se o letjelici veličine čovjeka sa 16 rotora kojim je moguće upravljati putem zaslona osjetljivog na dodir. Navodno će biti moguće uzletjeti samo jednim dodirom na dugme i potom unijeti putanju na mapi. Kako se ne bi sudarali s nečim usput dron će biti opremljen pametnim autonomnim tehnologijama. Cijena još uvijek nije poznata, ali vjerojatno neće biti niska.

Leteći automobil Volante Vision tvrtke Aston Martin je pak hibrid koji koristi električni uz konvencionalni pogon. Može uspravno slijetati i uzletati te ponijeti do tri putnika. Ne zna se kad će biti dostupan. Kako je riječ o proizvođaču luksuznih vozila, neće biti jeftin.

Istodobno, u Uberu razvijaju vozilo koje namjeravaju koristiti za svoj program letećih taksija.  UberAir će biti moguće pozvati aplikacijom za pametne telefone, baš kao i običan prizemljeni Uber. Ipak, trebat će pribaviti poseban Uber Skyport kako bi mu mogli pristupiti, kao i digitalnu ukrcajnu propusnicu s QR kodom.

U njemački startup Lilium Aviation novac je, između ostalih, uložio kineski div Tencent. Prošle su godine u Bavarskoj predstavili demo inačicu svog dvosjeda koji može uspravno uzlijetati i slijetati, a kojim sa zemlje daljinski upravlja pilot. U razvoju imaju i vozilo za pet putnika koje bi trebalo moći letjeti do sat vremena bez punjenja. Vožnja ne bi trebala biti skuplja od običnog taksija ili vlaka.

I za kraj britanski izumitelj Richard Browning osmislio je leteće odijelo koje bi vam moglo omogućiti let nalik onome u kakvom uživa Marvelov junak Iron Man. Opremljeno je s pet mlaznih motora i zaslonom koji prikazuje razinu goriva. Navodno možete naučiti kako ga koristiti za tek nekoliko minuta. Dostupan je ograničen broj primjeraka po cijeni od 446 tisuća američkih dolara. Cijena bi trebala pasti s povećanjem proizvodnje, a u pripremi je i značajno jeftinija električna inačica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *