Lerić: Mislim da smo zaslužili svoje mjesto u društvu najboljih

Košarkaška sezona ulazi u samu završnicu, očekuju nas polufinali susreti play offa. Sezona, barem njen dosadašnji tijek, bila je više nego zanimljiva. Nažalost, titula prvaka ne garantira ulazak u ABA ligu, čime se dobrim dijelom izgubila draž borbe za naslov. Mostar je ponovo nakon sezone pauze imao dva kluba u elitnom rangu. Hoće li tako biti tako iduće sezone, još uvijek nije poznato.
Student je u posljednjem kolu  Lige za ostanak nadigrao ekipu Bošnjaka, završio ispred Radnika i ekipe iz Hadžića, ali je pitanje hoće li dvije ili tri ekipe preseliti u niži rang i kakve su ambicije Posušja i Gruda koje igraju završnicu prvenstva Herceg Bosne. Tu je i Igokea koja bi prema najavama trebala iduće sezone igrati i u regularnom dijelu. U sezonu je Student krenuo sa Dženanom Rahimićem kojem je asistirao Samir Lerić. Krajem ožujka, Rahimić je napustio ekipu, završnicu je odradio upravo Lerić.
– Loše smo otvorili sezonu, tri vezana poraza, ali smo do uhvatili ritam i opet smo kao prije dvije sezone u regularnom dijelu bili blizu, jedna lopta nas je dijelila od toga da li ćemo igrati Ligu za prvaka ili ligu za ostanak, izjavio je Lerić.
– Imali smo dosta problema tokom sezone, od termina za treninge, do činjenice da su nas na polovini regularnog dijela napustila četiri igrača, nismo pogodili sa drugim Amerikancem, ali mislim da je i ovih jedanaest pobjeda sasvim dobar rezultat. Nadali smo se da ćemo sa ovih jedanaest pobjeda izboriti ostanak, ali očito nije bilo dovoljno. U tom drugom dijelu sezone smo posustali, nakon odlaska igrača nam je trebalo da se posložimo, uz malo sreće možda smo mogli imati i koju pobjedu više, dodao je sterateg Studenta.
U regularnom dijelu Student je upisao sedam pobjeda, u Ligi za ostanak četiri, Lerić je ekipu ekipu preuzeo u u završnici sezone. Krajem ožujka nakon poraza od Mladosti, Dženan Rahimić je u želji da razdrma ekipu podnio ostavku, prepustivši palicu bivšem bh. reprezentativcu u posljednjih sedam utakmica Lige za ostanak.
– Definitivno je bila nezahvalna uloga preuzeti ekipu u finišu regularnog dijela. Igrači nisu najbolje reagirali u prvoj idućoj utakmici protiv Vogošće u kojoj smo uvjerljivo poraženi, nije bilo tog pozitvnog šoka, uvjerljivo smo poraženi. Onda smo se nekako skupili, povezali tri pobjede, Bošnjak, Sloboda, Radnik. Kući smo ponovo izgubili od Vogošće, ali to je bila sasvim neka druga ekipa, koja bi da je imala Warnera i Dimea od početka sezone izborila Ligu za prvaka. Mi smo na kraju probali napraviti što se može, hoćemo li naredne sezone biti tu vidjet ćemo. Po onome što smo prikazali ove sezone mislim da mi zaslužujemo svoje mjesto u društvu najboljih ekipa.

Samir Lerić je dugo vremena nosio dres reprezentacije, dobro poznaje situaciju kada je u pitanju košarka u BiH. Reprezentacija se razbudila dolaskom trenerskog maga Dušana Vujoševića, dvije pobjede, nije nemoguće da se na kraju reprezentacija nađe i u drugom krugu kvalifikacija.

– Znamo kakva je situacija u košarci, ali sportu uopšte u BiH. Država ne pomaže, a problemi su sve veći. Novo je ljeto pred nama, period kada su aktivne sve košarkaške selekcije, savez mora pronaći ogroman novac za njihovo funkcionisanje, a nova nema. Zato Vujoševiću treba skinuti kapu do poda, kada je u takvoj situaciji odlučio uopšte preuzeti reprezentaciju. Ono što mene  brine jeste ponašanje pojedinih igrača, njihov odnos prema reprezentativnom dresu. U moje vrijeme nije bilo kalkulacija kada je u pitanju reprezentacija i njen dres. Nažalost neki igrači danas drugačije razmišljaju, kalkulišu oko odaziva za reprezentaciju, dodao je na kraju Lerić. F. I.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *