Lavrov u Pjongjangu: Rješenje nepotpuno bez ukidanja sankcija

PJONGJANG – Rješenje pitanja nuklearnog programa na Korejskom poluotoku ne može biti potpuno ako ne budu ukinute sankcije Sjevernoj Koreji, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji se nalazi u radnoj posjeti Pjongjangu.

On je rekao da pregovarači trebaju pronaći načine za denuklearizaciju Korejskog poluotoka i smatra da to ne može biti urađeno u jednom koraku, prenosi agencija Tass.

“Nemoguće je u jednom koraku osigurati denuklearizaciju, zato sigurno tu treba biti nekih faza i da dođe do približavanja u svakoj od tih faza”, kazao je Lavrov nakon razgovora sa sjevernokorejskim kolegom Ri Yong-hoom.

Poziv Kimu da posjeti Moskvu

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un je primio Sergeja Lavrova u svojoj rezidenciji u Pjongjangu, kako bi razgovarali o problemima na Korejskom poluotoku.

Lavrov je prvi predstavnik Rusije koji se sastaje sa sjevernokorejskim liderom Kimom, prenosi Tass.

“Čak i ako su pojedini Rusi vidjeli Kima, on [Lavrov] je prvi dužnosnik koji se sastaje s Kimom”, rekao je jedan od članova ruske delegacije.

Lavrov je tijekom susreta pozvao Kima da posjeti Moskvu.

Šef ruske diplomacije je pozvao na poduzimanje koraka kojim bi se spriječilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dvije Koreje i dogovora o održavanju samita između Sjeverne Koreje i SAD-a. Lavrov je kazao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Sjeverne i Južne Koreje, kao i Sjeverne Koreje i SAD-a.

Ekonomski projekti s dvije Koreje

“Pozdravljamo samit između Pjongjanga i Seula, koji se dogodio, i planiranog susreta na najvišem nivou između lidera Sjeverne Koreje i SAD-a”, rekao je Lavrov, prenosi Al Jazeera. Moskva je, kazao je šef ruske diplomacije, zainteresirana za primjenu trilateralnog ekonomskog projekta s Pjongjangom i Seulom, uključujući izgradnju željeznice. Lavrov je naveo da su lideri Sjeverne i Južne Koreje na sastanku izrazili interes da dođe do objedinjavanja željezničke mreže.

“Rusija je, kao dobar susjed Sjeverne Koreje, spremna doprinijeti tim naporima”, dodao je Lavrov.

On je naglasio da Moskva i Pjongjang mogu proširiti trgovinske i ekonomske odnose, u skladu s odlukama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Lavrov je u radnoj posjeti Pjongjangu, prvoj od 2009. godine, navela je agencija Tass.

POMPEO I KIM YONG-CHOL SASTALI SE U NEW YORKU

Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se u srijedu navečer u New Yorku s visokim sjevernokorejskim dužnosnikom, javlja dpa i podsjeća da Bijela kuća očekuje da će prethodno otkazani summit SAD-a i Sjeverne Koreje sljedeći mjesec biti upriličen.

Pompeo se s bivšim čelnikom sjevernokorejske obavještajne službe Kim Yong Cholom sastao na večeri na Manhattanu. Kim je u New York stigao iz Pekinga.

“Dobra radna večera s Kim Yong Cholom večeras u New Yorku. Na meniju odrezak, kukuruz i sir”, napisao je Pompeo na Twitteru, prenosi Hina.

Ta je večera označila početak dvodnevnih sastanaka između Pompea i sjevernokorejskog dužnosnika koji se smatra desnom rukom neprikosnovenog vođe Kim Jing Un-a.

Četvrtak će biti dan nakrcan sastancima Pompea i Kim Yong Chola kako bi se spasio summit između Donalda Trumpa i Kim Jong Un-a kojeg je američka strana bila naprasno otkazala. “Pripremamo se i očekujemo da će se summit održati 12. lipnja”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Drugi visokopozicionirani sjevernokorejski dužnosnik Kim Chang Son viđen je u Singapuru, mjestu održavanja summita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *