‘KRUG 99’: Pokazati svijetu da su multikulturalizam i tolerancija mogući

Veleposlanik Azerbejdžana za BiH Eldar Humbat oglu Hasanov, koji je bio jedan od sudionika sesije koju je organizirala Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ povodom 100. godišnjice osnivanja Demokratske  Republike Azerbejdžan i 75. godišnjice obnove državnosti BiH, a tema koje je bila “Kako povezati Istok i Zapad“, istaknuo je da su Azerbejdžan i BiH partnerske, prijateljske i bratske zemlje. Prema njegovim riječima, povijest dvaju zemalja imala je sličnosti u problemima te su se obje svojedobno nalazile u sastavu druge države.

Kako je, nadalje, rekao veleposlanik Hasanov, danas se dvije zemlje razvijamo u oblasti ekonomije, politike, kulture, znanosti, obrazovanja, turizma…

“Azerbejžan je bio, jest i bit će dostojan prijatelj narodu BiH“, poručio je veleposlanik  Hasanov koji je građanima BiH poželio prosperitet, mir, dijalog, suradnju i uspjeh.

Predsjednik „Kruga 99“ Adil Kulenović je kazao da sesija upriličena u povodu stote godišnjice Azerbejdžan i 75 godina obnove državnosti BiH na zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. godine dolazi u vrijeme zabrinjavajućih turbulencija u suvremenom svijetu.

“Mi, i Azerbejdžan i BiH, koje se često tretira kao Zapad Istoku i Istok Zapadu, moramo biti senzibilni i politički, i ekonomski, i kulturološki za, globalno rečeno, odnose Istoka i Zapada, povezivanje Istoka i Zapada, radi mira u svijetu, ali i očuvanja stabilnosti naših vlastitih zemalja“, ukazao je Kulenović.

I akademik Slavo Kukić je naveo da BiH i Azerbejdžan dijele zajedničku sudbinu u zadnjih 100 godina jer su i jedna i druga bile u državnim savezima iz kojih su izašle s ranama. Dodao je da Azerbejdžan danas, kao svoju ranu, ima Nagorno Karabah, dok BiH ima političare s vrha državne piramide koji danas govore da ovdje rade a da im je domovina drugdje. Kukić je, unatoč tome, iskazao uvjerenje da će obje zemlje graditi normalna društva kakva njihovi građani priželjkuju.

Prof.dr. Džemal Sokolović je kazao da sve velike ideje počinju nekim malim korakom i svi veliki koraci počinju nekom malom idejom.

“Ovaj skup je jedan mali korak, jedna mala ideja, ali naše su ambicije mnogo veće. Mi se nadamo da će koraci koji iz ovoga krenu i ideje koje se ovdje rode otvoriti jednu lavinu suradnje između naše dvije zemlje. Glavni fokus skupa je pokazati svijetu da je multikulturalizam moguć, da je tolerancija moguća“, zaključio je Sokolović.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *