Krišto i Čolak pisali Europskom parlamentu

Informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju Pelješkog mosta zatražila je od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine poslanica Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Hanka Vajzović koju su danas poslanici razmatrali, a Vajzović je kazala da su informacije u izvještaju šture i nepotpune.

Budući da je za propuste o ovom pitanju optužila ministre koji su obavljali tu dužnost od 2006. godine kada je radna grupa dvije zemlje utvrdila dimenzije mosta tako da se osigura neškodljiv prilaz Neumu, ministar Ismir Jusko pozvao je Vajzović da ne iznosi kvalifikacije protiv ministra te je podsjetio da je on državni ministar i zastupa njene interese.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul ocijenio je da je izgradnja mosta u interesu dvije zemlje i njime bi se riješili prometni i ekološki problemi zbog čega je mišljenja da ne treba sprečavati izgradnju, kako je naveo, neumske zaobilaznice.

Podvukao je i da je interes građana Neuma, koji je blokiran zbog tranzita kroz taj grad na moru tokom ljetnih mjeseci, dodajući da se izgradnjom mosta i pristupnih i zaobilaznih cesta u Bosnu i Hercegovinu definitivno smješta Jadransko-jonska cesta.

Zastupnik  Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović rješenje vidi u međudržavnom ugovoru između BiH i Hrvatske u kojem bi se definirala pozicija BiH te pravni režim i plovni put kojim će se kretati prema i iz BiH.

Zastupnik  Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović naglasio je da je ova tema narušila odnose između dvije zemlje, što nikome nije dobrodošlo, a mišljenja je i da će ovakva retorika vratiti BiH nazad, dok će pojedinima donijeti određene političke poene.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković iznio je stav da bez obzira šta PSBiH uradila i kakve zaključe danas usvojili, deklaracije potpisali i pisma uputili, ništa od toga neće spriječiti Hrvatsku odnosno Evropsku uniju da gradi Pelješki most.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović upozorio je da Hrvatska ne gradi zid nego most, ali je dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) kazao da bi on tražio jadransko-jonsku autocestu umjesto da se gradi Pelješki most.

– Ovo pitanje ne može se riješiti drugačije nego da se utvrde granice i to dogovorom između dvije zemlje uz posredovanje EU i šta je to što BiH omogućava prava na pristup otvorenom moru u skladu s međunarodnim pravom – ponovio je danas dopredsjedavjući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA).

U međuvremenu predsjedavajući oba doma PSBiH Borjana Krišto i Bariša Čolak, kadrovi HDZ-a, uputili su pismo Europskom parlamentu u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta nakon što su to ranije učinili zamjenici predsjedavajućih oba doma Šefik Džaferović i Safet Softić, kadrovi SDA.

Krišto i Čolak naveli su, između ostaloga, da Džaferovićevo i Softićevo pismo nije zvanični stav Parlamentarne skupštine BiH nego njihov lični stav i da je pismo upućeno jednostrano te da u njemu postoje neosnovane i neslužbene tvrdnje.

Iako rasprava o ovoj točki dnevnog reda nije okončana, prema dogovoru Kolegija Doma sjednica je prekinuta, a Krišto je najavila da će zasjedanje biti nastavljeno naredne sedmice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *