Kreće smjena kadrova iz veleposlanstava i DKP-a

Dodik je nakon sastanka precizirao kako će iz veleposlanstava BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava sa 16 lokacija odmah biti povučeni srpski kadrovi, a koji će na idućoj sjednici Predsjedništva BiH biti razriješeni

Glavna poruka i zaključak jučer održanog sastanka Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović je operacionalizacija ranije najavljene inicijative za smjenom srpskih kadrova u veleposlanstvima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP).

Dodik je nakon sastanka precizirao kako će iz veleposlanstava BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava sa 16 lokacija odmah biti povučeni srpski kadrovi, a koji će na idućoj sjednici Predsjedništva BiH biti razriješeni. U tom je kontekstu pojasnio kako na razini Bosne i Hercegovine zastupa interese Republike Srpske te kako se osnovu za kreiranje politika na razini BiH mora tražiti u RS-u.

Cilj je da interesi RS-a budu zastupljeni, a RS vidljiv u tom procesu, a naveo je kako kadrovi koji se povlače nisu radili dobro niti su konzultirali RS.

Govoreći o odnosu RS-a i razine BiH, on  je naglasio kako je neophodno raditi na koordinaciji i usuglašavanju stavova koji će nakon toga biti zastupani kroz institucije BiH, podsjetivši i kako Ustav BiH jasno govori o BiH koja je sastavljena od dva entiteta te je u tom smislu potrebno osnovnu za kreiranje stavova na razini BiH potrebno tražiti u institucijama RS-a.

Osvrnuo se i na poziciju i nadležnosti Predsjedništva, kazavši kako je oni nadležno za vanjsku politiku te je poručio kako je spreman uvažiti prijedloge o vanjskoj politici koji dolaze iz Republike Srpske.

Zastava

Sam Dodik je ranije pojasnio kako ima namjeru povući veći broj veleposlanika i uskoro imenovati nove, a naglasio je kako prema Ustavu Republike Srpske predsjednik RS-a predlaže i bira veleposlanike, a član Predsjedništva to treba proglasiti te je stoga poručio kako se želi ponašati u skladu s Ustavom RS-a.

Predsjedavajući Predsjedništva ovom se prilikom osvrnuo i na situaciju oko NATO saveza i pozicije BiH, kazavši kako će biti održan sastanak srpskih dužnosnika koji će sazvati predsjednica RS-a i to na temu NATO-a, pri čemu će biti potvrđena odanost rezoluciji Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti. Komentirao je i tematiku zastave RS-a u Predsjedništvu BiH, kazavši kako Predsjedništvo može imati puni kapacitet pod uvjetom da na svim sastancima kojima prisustvuje bude istaknuta zastava Republike Srpske, a ako to ne bude učinjeno, neće biti ni sjednica Predsjedništva.

„Nisam otišao tamo da primam platu i da budem ikebana. Praksa pravljenja ikebana od srpskih članova u različitim tijelima biće prekinuta. Ne osporavam zastavu BiH, ali zastava Republike Srpske mora biti tamo gdje sam ja”, rekao je Dodik

Iz kojih država?

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović jučer je nakon sastanka potvrdila kako je dostavila

prijedlog ljudi koji će raditi u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, pri čemu je navela kako će odabir biti na onima koji će kroz djelovanje u vanjskoj politici BiH štititi interese Republike Srpske, a neće raditi na štetu drugih u BiH.

Radi se o ukupno 16 diplomatsko-konzularnih predstavništava i veleposlanstava BiH, a kada je riječ o državama iz kojih će u idućem razdoblju biti povučeni srpski kadrovi tu su, kazala je Cvijanović, Srbija, Crna Gora, Grčka, Japan, Bugarska, Izrael, Grčka, Rumunjska, Kanada, Slovenije, Egipat i Češka. Povlačenje kadrova uslijedit će i iz OESS-a, kao i gradova Frankfurta i Istambula, čime će se otvoriti vrata za imenovanje novih predstavnike iz RS-a.

govoreći o ovom procesu, predsjednica RS-a je pojasnila kako građani tog entiteta očekuju da se kroz vanjskopolitičko djelovanje BiH izraze njihovi interesi, dodavši kako se to nije moglo vidjeti u prethodnom razdoblju.

Vojna neutralnost

Cvijanović je komentirala i situaciju oko NATO saveza te je, najavivši održavanje sastanka sa srpskim dužnosnicima na ovu temu, podsjetila na Rezoluciju  Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koja pokazuje orijentire za ponašanje svih dužnosnika i institucija RS-a

i onih koji predstavljaju RS na razini institucija BiH.

„Hoćemo još jednom da zauzmemo svoje stavove i da potvrdimo opredijeljenost kada je riječ o takvoj rezoluciji“, navela je ona.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *