Kordić i Kvesić u bjekstvu ili na radu u Hrvatskoj!?

Državno tužiteljstvo će “poduzimati aktivnosti” kako bi osiguralo prisustvo Borisa Kordića i Josipa Kvesića suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima, s obzirom da se nalaze u Hrvatskoj, dok advokat Ragib Hodžić tvrdi da su oni tamo “na privremenom radu”.

Kordićev odvjetnik Hadžić kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se Kordić i Kvesić nalaze u Hrvatskoj i da će se vratiti na nastavak suđenja naredne sedmice.

“Oni ne znaju ko ih traži, zašto i u kom svojstvu. Zvao sam i postupajuću tužiteljicu Nevenu Aličehajić… Odgovorno tvrdim da Kordić i Kvesić nisu u bjekstvu. Dostupni su na svaki poziv Tužiteljstva, policije ili bilo koga nadležnog”, rekao je Hadžić.

Prema njemu, Kordić i Kvesić su pod suspenzijom sa svojih radnih mjesta, a kako imaju porodice, “moraju nešto i zaraditi”.

Iz Državnog tužiteljstva nisu odgovorili na pitanje da li smatraju da su Kordić i Kvesić u bjekstvu, ali su kazali da će poduzimati “sve aktivnosti u skladu sa zakonom” kako bi se osiguralo njihovo prisustvo.

Optužnica tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, i Josipa Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste službe, da su od 2012. do 2014. godine sudjelovali u počinjenju krivičnih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine, u Međugorju i okolnim mjestima.

U Graničnoj policiji nisu željeli dati informaciju na upit BIRN-a BiH o tome da li su Kordić i Kvesić napustili BiH, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Prema pisanju medija, Kordić i Kvesić su povezani sa slučajem Josipa Šimića, protiv kojeg Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i Državno tužilaštvo vode istragu u vezi s navodnim prisluškivanjem vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!