Kopriva – mala riznica vitamina

Sadrži pet puta više kalcija i šest puta više vitamina C, a zavidan sadržaj klorofila pomaže obnavljanju stanica i utječe na duže zadržavanje kisika u mozgu. Riječ je o koprivi. Znanstvena istraživanja pokazala su da je kopriva djelotvorna i kod proljetnih alergija. Ali, prije nego što počnu koristiti sirup, ekstrakt ili čaj, osobe s alergijskim problemima trebaju se konzultirati s liječnikom ili homeopatom. Zbog velike količine kalija djeluje diuretski, pa se koristi kod liječenja upala mokraćnih putova i sprječavanja nastanka kamena u bubregu. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni. Potiče i obnovu stanica pa se preporučuje kod istrošene hrskavice.

Kopriva je lijek za čišćenje krvi i protiv malokrvnosti, lijek protiv opadanja kose, za reumatizam i oboljenje zglobova, groznicu, čir na želucu, nesanicu, nervozu i mnogo drugih bolesti. Nažalost, iako je pravi mali polivitaminski rezervoar, na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena. A trebalo bi jer kopriva je savršena za pročišćavanje krvi, sprječavanje upala i poticanje izbacivanja štetnih tvari iz organizma.

U proljeće je odlično povrće. Mladi listovi koprive ukusom podsjećaju na špinat, ali u odnosu na njega sadrže pet puta više kalcija i šest puta više vitamina C.

Cvjetovi su, također, za jelo i vrlo su aromatični. Listove koprive najbolje je i spremati kao špinat, a sušeni listovi koriste se kao začin ili za pripremu čaja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *