Kontra: Red Bull RapLika daje jedno novo iskustvo na bini

Dok pristižu prijave za ovogodišnje izdanje Red Bull RapLike, najvećeg regionalnog takmičenja u freestyle repanju, poznati hip hoper Frenkie je preuzeo ulogu novinara i intervjuisao svog ortaka Kontru, kojeg je pitao o razlici između sjedenja u žiriju i borbe na bini, te o savjetima za takmičare.

Kontra će, uz Branu iz Dubioze kolektiv i sarajevskog repera Stoposto, biti u žiriju BiH takmičenja u okviru Red Bull RapLike 2018, a koje se održava u subotu 7. aprila, u sarajevskom klubu Underground.

Njegovi hip hop počeci također su vezani za freestyle: on je 2011. godine učestvovao u Red Bull MC Battleu, preteči današnje Red Bull RapLike. U videu snimljenom za Red Bull Instagram, Frenkie ga je pitao koja je razlika imeđu sjedenja u žiriju i nastupa na takmičenju.

„Mislim da će mi definitivno biti lakše biti u žiriju nego na bini, ali isto tako mislim da ću moći bolje prosuditi o betlovima, zato što sam bio u njihovoj koži,“ odgovorio je Kontra.

Savjet koji bi dao takmičarima jeste da budu što duhovitiji, što opušteniji i što karizmatičniji, i da im se nipošto ne desi da zašute.

„Najgore je šutiti – čuveni choke, kako se kaže – to je najgore što možeš uraditi. Pričaj nešto, pa šta god – vrijeđaj, ismijavaj, samo nemoj šutiti,“ Kontrin je savjet. On smatra da su ovakva takmičenja na više načina korisna za mlade repere:

„Red Bull RapLika ti može pomoći tako što ćeš upoznati ljude koji se bave istim stvarima kao i ti, i kroz povezivanje, druženje, profesionalne kontakte. Isto tako, daje ti jedno novo iskustvo na bini.“Takav je slučaj bio i sa Kontrom: kada se on takmičio, u žiriju je sjedio upravo Frenkie. Ubrzo nakon toga počela je njihova saradnja, koja veoma uspješno traje i danas: nebrojeni nastupi u BiH i Evropi, nekoliko izvrsnih albuma, snimanja u studijima u Berlinu i Tokiju…

Prijave za MC-ijeve iz BiH su otvorene do 30. marta, na web stranici www.redbullraplika.com, a zatim će žiri odabrati osam najboljih koji će se u Undergroundu boriti za mjesto u regionalnom finalu.

Sve informacije o takmičenju, prijavama i pravilima, mogu se naći na web stranici i Facebook profilu takmičenja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *