Konkretni projekti pomažu regionalnoj suradnji i pomirenju

Iz Ministarstva za europskih integracija Republike Srbije pojašnjavaju kako se radi o projektima održivog razvoja, biodiverziteta, zaštite životne sredine, upravljanje kulturnim nasljeđem itd., dodajući kako upravo kroz ovakve projekte građani vide i osjećaju konkretne rezultate integracija

MOSTAR – Europska unija nastavlja financirati Prekogranični program Srbija-Bosna i Hercegovina kroz Instrument za pretpristupnu pomoć te je za programsko razdoblje 2014-2020, koje nosi naziv IPA II, osigurano je ukupno 14 milijuna eura bespovratnih sredstava s ciljem nastavka jačanja društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području između dvije zemlje. Za prvi poziv u okviru ovog programa, spajanjem financijskih alokacija za 2014., 2015. i 2016. godinu raspoloživo je 5,4 milijuna eura za projekte u oblasti životne sredine i poticanje biodiverziteta te jačanje kulturnog identiteta programskog područja. Opći cilj jeste unapređenje socio-ekonomskog razvoja u prekograničnoj oblasti između Srbije i Bosne i Hercegovine, kroz realizaciju ciljanih i konkretnih aktivnosti na osnovu komparativnih prednosti područja programa i zajedničkog iskorištavanja prirodnih resursa…

Kada pak govorimo o specifičnim ciljevima, u publikaciji oko IPA II stoji kako je to ponajprije promocija zapošljavanja, mobilnosti radne snage i prekogranične socijalne i kulturne inkluzije; Unapređenje kapaciteta radne snage i proširenje mogućnosti za zapošljavanje; Poticanje socijalne i ekonomske inkluzije; Zaštita životne sredine, promocija i ublažavanje posljedica prilagođavanja na klimatske promjene, prevencija i upravljanje kriznim situacijama; Poboljšanje planiranja održive životne sredine i promocija biodiverziteta: Unapređenje sustava upravljanja za hitne intervencije; Poticanje turizma i očuvanja kulturnog i prirodnog nasljeđa; Povećanje doprinosa turizma ukupnom socio-ekonomskom razvoju programskog područja; Jačanje kulturnog identiteta programske oblasti

Konkretni projekti

– Prekogranična suradnja veoma značajna za Srbiju i da je od 2007. godine uspješno realizirano 36 projekata, kazao je Mihajlo Dašić, pomoćnik ministra za prekograničnu i transnacionalnu suradnju u Ministarstvu za europske integracije Republike Srbije. Ne treba posebno niti naglašavati što ovo znači za obje zemlje koje su već godinama u vrlo “zategnutim odnosima” te koliko ovakvi konkretni projekti doprinose suradnji i procesu regionalnog pomirenja. S obzirom kako je taj proces prepoznat i u novoj Strategiji Europske unije za zapadni Balkan, ovakvih i sličnih prekograničnih suradnji u budućnosti bi trebalo biti i više.

I iz Ministarstva za europskih integracija Republike Srbije također ističu značaj prekogranične suradnje Srbije i BiH u okviru koje pogranične općine – Zlatiborskog, Kolibarskog, Sremskog i Mačvanskog okruga iz Srbije i sjeveroistoka BiH, zajednički pripremaju projekte, a za period od 2014. do 2020. dobiveno je 14 milijuna eura bespovratnih sredstava koji su doprinijeli boljem životu stanovništva na lokalnoj razini. Pojašnjavaju kako se radi o projektima održivog razvoja, biodiverziteta, zaštite životne sredine, upravljanje kulturnim nasljeđem itd. dodajući kako su upravo kroz ovakve projekte građani vide i osjećaju konkretne rezultate integracija.

Rezultati za razdoblje 2007–2013

O značaj IPA projekata svjedoči i primjer iz siječnja ove godina kada je svečanom ceremonijom primopredaje opreme za zaštitu i spašavanje nabavljenе kroz projekt “Odgovor na vanredne situacije – SADA”, koji financira Europska unija, a implementira Vlada Brčko distrikta BiH zajedno sa Općinom Brod i partnerima iz Republike Srbije: Šid i Sremska Mitrovica, Civilna zaštita Brčko distrikta BiH bogatija je za dva terenska vozila, tri pumpe velikog kapaciteta, dvije muljne pumpe, uniforme, aluminijske i gumene čamce te dodatnu opremu. Kako navode iz Zajedničkog tehničkog tajništva okviru Programa prekogranične suradnje za Srbiju – BiH, Gianluca Vannini, voditelj Odjeljenja za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije Europske unije u BiH istakao je važnost prekogranične suradnje.

– Ovakva pomoć pruža dodatnu vrijednost svim partnerima, budući da se primjenjuje na prekograničnom nivou i tako jača socijalnu i ekonomsku koheziju susjednih područja. To nam daje priliku za jačanje uspostavljenih prekograničnih partnerstava, stvaranje novih mreža i efikasno rješavanje naših zajedničkih problema, rekao je Vannini. Vrijednost projekta “Odgovor na vanredne situacije – SADA” prekogranične suradnje Srbija – Bosna i Hercegovina u okviru IPA programa 2007–2013. iznosi 1.159.901,19 eura,  od čega se 555.764,58 eura odnosi na partnere iz Republike Srbije, dok je za BiH taj iznos 604.136,61 eura. Izraženo u procentima oko 84 posto vrijednosti projekta su grant sredstva koja financira Europska unija, dok će preostala sredstva sufinancirati partneri.

Kada govorimo o Instrument za pretpristupnu pomoć te je za programsko razdoblje 2014-2020 projekte su mogli podnositi neprofitne organizacije kao što su ministarstva i agencije na različitim razinama vlasti, lokalne samouprave, razvojne i nevladine organizacije, ali i muzeji i škole. U prethodnom periodu od 2007. do 2013. godine objavljena su tri poziva sa sličnim tematskim prioritetima i financirani su projekti vrijedni devet milijuna eura, koliko je donirala EU, uz dodatnih 15 posto sredstava koje sufinanciraju partneri na projektu.

Pomoć Srbiji zbog poplava iz 2014.

Rekordna količina kiše, koja je u Srbiji pala u svibnju 2014. godine, izazvala je nezapamćene poplave i klizišta, koji su prouzrokovali veliku štetu. Tijekom poplava je preminulo nekoliko desetina ljudi, dok je više od 30 tisuća ljudi bilo prinuđeno da napusti svoje domove. Gubici koji su nastali za samo nekoliko dana procijenjeni su na 1,7 milijardi eura. Šteta je zabilježena u više od 100 lokalnih samouprava, a poplavama i klizištima najviše su pogođena 24 grada i općine. Europska unija je među prvima uputila pomoć Srbiji, a pomoć je pružana i preko Prekogranični program Srbija-Bosna i Hercegovina. Jedna od općina u Srbiji koja je iskoristila ovu pomoć jeste Sremska Mitrovica, koja je sudjelovala u gore spomenutom projektu “Odgovor na vanredne situacije – SADA

Tomislav Janković

– Ovaj projekt od strane Delegacije Europske unije je prošao sve procedure kao neophodan, efikasan, održiv i prije svega prihvatljiv za financiranje. Zahvaljujući ovom projektu sektor civilne zaštite će se educirati i nabavit će se oprema, što će pomoći da se iskustvo iz 2014. nikada više ne ponovi, Tomislav Janković, predsjednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica. Dodao je kako će jedinice civilne zaštite kroz ovaj projekt biti obučene kroz edukacije, razmjenu iskustava i opremljene najsuvremenijom opremom, a općine sudionici će, osim produbljivanja suradnje na ovom polju, unaprediti i ojačati koordinaciju i komunikaciju kakva se u slučaju izvanredne situacije zahtjeva.

Tko sudjeluje u programu?

U okviru programa IPA II iz Republike Srbije sudjeluju Sremski okrug, Mačvanski okrug, Zlatiborski okrug, Kolubarski okrug dok su sa strane Bosna i Hercegovina tu Brčko Distrikt i općine Gradačac, Doboj Istok, Gračanica, Srebrenik, Čelić, Lopare, Ugljevik, Donji Žabar, Domaljevac-Šamac, Modriča, Odžak, Osmaci, Banovići, Bijeljina, Brod, Bratunac, Han Pijesak, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Milići, Orašje, Pelagićevo, Petrovo, Sapna, Srebrenica, Šamac, Šekovići, Teočak, Tuzla, Vlasenica, Vukosavlje, Zvornik, Živinice, Trnovo RS, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Vogošća, Istočni Stari Grad, Vareš, Visoko, Fojnica, Višegrad, Rogatica, Sokolac, Pale, Pale Prača, Novo Goražde, Rudo, Čajniče, Goražde, Foča Ustikolina, Foča, Kalinovik, Trnovo, Hadžici, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Ilijaš, Breza, Kiseljak, Kreševo, Olovo, Sarajevo Centar, Novo Sarajevo.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *