KONFERENCIJA U MARAKEŠU: BiH pozdravlja napore UN-a usmjerene ka rješavanju pitanja migracija

Bosna i Hercegovina s velikom pažnjom prati aktivnosti u Ujedinjenim narodima (UN) u vezi sa pregovorima oko dokumenta “UN compact o migracijama“.

– U tom smislu, Misija Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku je redovno učestvovala na svim sastancima, koji se bave tom tematikom – rečeno je Feni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVPBiH).

Kako iz tog ministarstva navode, Bosna i Hercegovina smatra da se pitanje migracija, kao izuzetno kompleksno pitanje, može rješavati samo na regionalnom i globalnom nivou, u okviru multilateralnih organizacija.

U tom kontekstu, Bosna i Hercegovina pozdravlja napore UN-a usmjerene ka sveobuhvatnoj analizi i prijedlozima mogućih odgovora na ovaj veliki izazov, te cijeni da je to jedini način za pravilno postavljanje smjernica kojima bi se u početku ublažili, a kasnije i rješili, kako uzroci, tako i poslijedice tog problema (pitanja migracija).

Iz MVP-a BiH ističu da su nadležne institucije BiH u fazi razmatranja posljednje verzije predloženog dokumenta za usvajanje na predstojećem samitu u Marakešu (Maroko), te da će nakon detaljne analize, a uzimajući u obzir interese BiH, predložiti konačan stav oko njegovog prihvatanja.

Istovremeno, preciziraju da predloženi dokument nije  pravno obavezujući, nego da prvenstveno predstavlja izraz političke volje zemalja-članica UN-a.

– U skladu sa relevantnom Odlukom Predsjedništva, Bosna i Hercegovina  će u Marakešu biti predstavljena na nivou predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – rečeno je Feni iz MVP-a u odgovoru na upit u vezi sa samitom u Marakešu, zakazanim za 10. i 11. prosinac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *