KONAČNO Zvizdić potpisao Ugovor o transportnoj zajednici

Predsjedavajući  Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potpisao je danas u Briselu Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i Evropske unije, a potpisivanju je prisustvovala i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

Time se BiH pridružila ugovoru u okviru kojeg su joj  odobrena četiri projekta, te Srbiji dva i Makedoniji jedan projekt. Ukupna vrijednost projekata je 538,8 miliona eura.

Komesarka Bulc je izrazila zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja ugovora podsjećajući da se radi o veoma značajnom dokumentu.

– Posebno sam sretna jer su se svi napori visoke predstavnice EU Federice Mogherini, evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna i mene isplatili da bi se došlo do potpisivanja ovog ugovora sa svim zemljama zapadnog Balkana i time dobili potpunu saradnju kada je u pitanju oblast transporta – pojasnila je Bulc.

Također, komplimentirala je bh. političarima koji su uspjeli prevazići veoma tešku političku situaciju, stavljajući budućnost zemlje na prvo mjesto.

– Drago mi da sada ovo možemo implementirati kroz konkretne projekte. Radujem se njihovim konkretnim beneficijama za bh. građane i biznismene – zaključila je Bulc.

Zvizdić je zahvalio svima koji su s bh. institucijama radili na projektu potpisivanja ovog ugovora i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je  BiH postala dio izuzetno važnog projekta, posebno zahvalivši Mogherini i Hahnu,  jer je to značajno ubrzalo put BiH ka evropskim integracijama, što je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH.

– Današnje potpisivanje je za nas izuzetno važno iz više razloga, ali posebno jer će ukupna infrastruktura biti usklađena etapno s normativima i standardima koji važe u EU, a to znači razvoj infrastrukture kao preduvjeta za ekonomski razvoj, povezivanja s regijom i EU – kazao je Zvizdić.

Kao drugi važan razlog Zvizdić je izdvojio činjenicu da je nakon potpisivanja ovog ugovora realiziran bazni preduvjet koji će BiH pomoći da krene sa implementacijom četiri projekata koja su joj odobrena na posljednjem samitu u Trstu.

– BiH je, bez obzira na naše unutrašnje složene procedure, još jednom pokazala da se može postići unutrašnji konsenzus i da možemo kredibilno i uspješno realizirati naše obaveze. Zato iskazujem zadovoljstvo da smo pristupili ovom važnom projektu – zaključio je Zvizdić.


BiH je odobren projekt izgradnje dionice autoputa 5-C, na potezu Ponirak – Vraca, odnosno Zenica -Tunel, čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura.

Druga dionica je Zenica – Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura.

Treća dionica je Johovac – Rudanka, čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu 15,3 miliona eura.

Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 miliona eura.

Dobijena sredstva predstavljaju veliku investicionu vrijednost koja iznosi oko 250 miliona eura, od čega je BiH dobila oko 46 miliona eura grant sredstava koja će omogućiti da se pokrene realizacija ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH.

To će biti podloga za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija, potvrđeno je danas iz Vijeća ministara BiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *