Koju grešku je napravio Emmanuel Macron?

Francuski predsjednik Emmanuel Macron neće “učiniti planetu ponovno velikom” radeći ovo što trenutno radi, piše Politico i dodaje da je, pokušajem da uvede zakon o povećanju poreza na gorivo u namjeri da se bori protiv klimatskih promjena, nenamjerno išao naruku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i, zapravo, unazadio napore u borbi protiv globalnog otopljavanja.

Godinu dana nakon što je francuski predsjednik odgovorio na politiku američkog kolege i njegovo odbacivanje Pariškog klimatskog sporazuma parafrazom njegovog slogana, Francuska se našla u kaosu.

Nasilni prosvjedi na ulicama Pariza i širom Francuske su uslijedili nakon pokušaja Macrona da uvede zakon o povećanju poreza na gorivo.

Poruka političarima širom svijeta

Prosvjedi koji već mjesec dana traju u Francuskoj bi mogli da pošalju poruku političarima širom svijeta da bi uvođenje većih poreza na fosilno gorivo mogli da im ugroze karijere, naročito nakon što je sličan neuspjeli pokušaj u Australiji doprinio da premijer te zemlje podnese ostavku.

Dilema s kojom se sada Macron suočava trebalo bi da bude upozorenje svima da “zelena politika” ne može da se odvoji od pitanja kao što su nejednakost i socijalna pravda, ali postoji rizik da će svijet iz situacije u Francuskoj naučiti pogrešne lekcije, i to u trenutku kada se širom Europe vodi rasprava o tome kako stvoriti ekonomiju bez velike proizvodnje štetnih plinova.

Razlog zašto je Macronova politika propala nije, međutim, zbog toga što je trebalo da oporezuje fosilna goriva, već zato što je loša, regresivna politika, koja je najjače pogodila najsiromašnije. Ona je u kontrastu s, na primjer, britanskom politikom, koja je pažljivo provedena tako da se umanji pritisak na domaćinstva.

Oporezivanje je samo jedan od opcija

Britanski pristup je doveo do velikog smanjenja emisije plinova.

Desetine drugih zemalja su uspješno uvele napredne poreze a da pri tom nisu naišle na veliki otpor u narodu.

Politico, također, navodi da bi provođenje ekološke politike trebalo da znači pružanje šanse da se izgrade nove industrije i čistije tehnologije, da se stvore novi bolje plaćeni poslovi i bolja budućnost. Postoje priče o uspjehu širom svijeta koje to dokazuju; tako, na primjer, u SAD-u industrija solarne energije zapošljava više ljudi nego plinski i naftni sektor zajedno.

Macron bi, da je obratio pažnju, primijetio da najefikasnija klimatska politika ne podrazumijeva oporezivanje siromašnih, već se ona, naprotiv, tiče ulaganja u zelene alternative, dok zakonodavstvo istovremeno treba da spriječi najgore zagađivače da nepotrebno koriste zastarjele, prljave tehnologije.

Da, oporezivanje goriva ima svoju ulogu, ali to je samo jedan od opcija.

Ulaganja u izvore čiste energije

Kalifornija, na primjer, zahtjeva od autoindustrije da nudi ekološkija vozila. Španjolska i Kanada smanjuju korištenje uglja u industrijama. Širom svijeta javna ulaganja u izvore čiste energije, kao što su, na primjer, vjetroparkovi, pokazuju da ona može da bude i najjeftinija energija.

Lider koji ozbiljno želi da se pozabavi klimatskim promjenama mora, također, da ozbiljno zatraži dozvolu od svog glasačkog tijela da to i radi.

Da je Macron slušao svoj narod, odabrao bi naprednije, popularnije i, na kraju, efikasnije načine da se bori protiv zagađenja.

Štete su veće nego vikend prije

Štete od subotnjih prosvjeda ‘žutih prsluka’ u Parizu veće su nego tjedan dana ranije kada su oštećene neke od znamenitosti glavnog francuskog grada poput Trijumfalne kapije, objavile su jučer pariške vlasti.

“Mnogo je više štete nastalo jučer nego tjedan dana ranije”, rekao je jučer zamjenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Gregoire, zadužen za financije grada.

“Ekonomska cijena je bitno veća”, rekao je, objašnjavajući da je razlog i što su mnoge prodavaonice za vikend ostale zatvorene tijekom tradicionalne pretdpraznične shopping sezone.

Po podacima ministarstva unutarnjih poslova 1723 osobe uhićene su širom zemlje u subotu tijekom ‘četvrtog čina’ prosvjeda pokrenutih zbog najava vlade o povećanju poreza na gorivo.

U Parizu više uhićenih nego vikend prije

Na području Pariza policija je uhitila 1082 osoba, što je mnogo više od  412 uhićenih prethodnog vikenda.

Prosvjedi su se u međuvremenu proširili na druge francuske gradove i pretvorili u pobunu protiv vlasti, te su postali nasilni. U pritvoru širom zemlje ostalo je 1220 osoba.

Policija je bila u pripravnosti tijekom cijele noći između subote i nedjelje, iako se većina prosvjednika povukla, a u Parizu je u toku velika operacija raščišćavanja posljedica antivladinih prosvjeda “žutih prsluka”, prenose francuski mediji.

U Parizu je tijekom noći padala jaka kiša i puhao olujni vjetar, što je otežalo raščišćavanje posljedica prosvjeda.

Prosvjednici su se na subotnjim prosvjedima, četvrtog vikenda zaredom, sukobili s francuskom policijom, na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane.

Policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i konje da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili znatno manjeg obima nego prošlog vikenda, kada je francuska prijestolnica bila svjedok najgoreg nasilja od studentskih prosvjeda 1968. godine, navela je agencija Reuters.

Povrijeđeno 120 demonstranata i 20 policajaca

Kada je mrak pao, većina prosvjednika u Parizu otišla je kućama.

Muzej Luvr i Ajfelov toranj jučer su ponovno otvoreni nakon masovnih prosvjeda u Parizu. U prodavaonicama u francuskoj prijestolnici, koje su tijekom prosvjeda bile zatvorene usprkos vrhuncu praznične šoping sezone, procjenjuju štetu i čiste polomljeno staklo.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je u subotu uvečer da je na prosvjedu bilo oko 10.000 prosvjednika u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.

U Bordou, Lionu i Tuluzu i drugim francuskim gradovima također je došlo do sukoba između policije i prosvjednika.

“Situacija je sada pod kontrolom”, rekao je Castaner na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Edouardom Philippeom.

Kako je naveo, 120 prosvjednika i skoro 20 policajaca je povrijeđeno tijekom sukoba širom zemlje.

‘Porez ne smije ugroziti jedinstvo’

Philippe je kazao da će policija ostati u pripravnosti tijekom noći, jer su neki prosvjednici nastavili da, kako je naveo, “lutaju gradom”.

Francuski premijer obećao je da će obnoviti nacionalno jedinstvo nakon nasilja tijekom četvrtog uzastopnog vikenda prosvjeda “žutih prsluka”.

On je dodao da se pregovori s mirnim prosvjednicima moraju nastaviti.

“Nikakav porez ne smije ugroziti naše nacionalno jedinstvo. Sada moramo ponovo izgraditi to nacionalno jedinstvo kroz dijalog, rad i suradnju”, rekao je on.

Grupa mladih ljudi, većina s maskama na licu, nastavila se sukobljavati s policijom u području oko pariškog Trga Republike, a neke prodavaonice su opljačkane, prenosi Al Jazeera.

 

MACRON ĆE OVOG TJEDNA DATI “VAŽNU IZJAVU”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dat će ovoga tjedna “važnu izjavu”, objavio je njegov glasnogovornik Benjamin Griveaux, dan nakon nasilnih prosvjeda diljem zemlje zbog rasta životnih troškova. “Predsjednik Republike dat će važnu izjavu”, rekao je Griveaux televiziji LCI, prenosi Hina. Nije naveo pojedinosti o točnom terminu i sadržaju poruke. Bliski Macronovi suradnici izjavili su u petak da će se predsjednik obratiti naciji početkom ovoga tjedna. Macron je odustao od planova za povećanje poreza na gorivo, no to nije zaustavilo prosvjede “žutih prsluka” koji traži smanjenje poreza, veću minimalnu plaću i veće mirovine.

TRUMP O PROSVJEDIMA U FRANCUSKOJ: “TUŽAN DAN ZA PARIZ”

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je  komentirao prosvjede Žutih prsluka u Francuskoj, kazavši da je danas tužan dan za Pariz te je pozvao da se sporazum o klimatskim promjenama privede kraju. “Vrlo tužan dan i vrlo tužna noć u Parizu”, tvitao je Trump u trenutku kada su u Parizu započeli neredi. “A možda je došao trenutak da se Pariški sporazum o klimatskim promjenama, vrlo smiješan i iznimno skup, privede kraju te da se novci vrate ljudima tako što će im se smanjiti porezi”, savjetovao je Trump, koji je u lipnju 2017. odlučio da se Sjedinjene Države povlače iz multilateralnog sporazuma čiji je cilj angažirati se na smanjenju emisije stakleničkih plinova, prenosi Hina.

Još ujutro je Trump na Twitteru kritizirao sporazum. No nije prvi put da iznosi zapažanja u pogledu događanja koja potresaju Francusku. U utorak je ironično pisao o popuštanju Emmanuela Macrona pred Žutim prslucima te je napisao da je Pariški sporazum osuđen na propast. U posljednjih nekoliko tjedana prijateljski odnos dvojice predsjednika pogoršao se, osobito nakon što je američki predsjednik po povratku u Ameriku s obilježavanja stogodišnjice završetka Prvoga svjetskog rata na Twitteru ismijavao slabu popularnost svojega francuskog kolege.

Novi Trumpovi napadi na Pariški sporazum događaju se u trenutku kada gotovo 200 svjetskih čelnika sudjeluje na 24. svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama u poljskim Katowicama.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *