Kojović: Parade četnika patološko i fašističko ponašanje

Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović najoštrije osuđuje ponovno postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Višegradu i traži od organa vlasti da konačno tome stanu ukraj.

– Neprihvatljivo je da i dalje fašističke organizacije djeluju u našoj zemlji i priređuju ovakve groteskne predstave, pored toga što građani ove zemlje svakodnevno trpe ratno-huškačku retoriku i destruktivnu nacionalističku politiku koja stvara osjećaj nesigurnosti, masovno siromaštvo i egzodus mladih iz zemlje. Parade četnika iz godine u godinu u gradovima u kojima su pod tim istim simbolima izvršeni monstruozni ratni zločini su patološko, fašističko ponašanje, a ne pravo na slobodu govora, i zabranjeni su u svim demokratskim, naprednim, društvima – rekao je Kojović, priopćeno je iz Naše stranke.

Predsjednik Naše stranke smatra da svaka buduća vlast koja sebe želi predstaviti kao proevropsku političku snagu mora zakonski sankcionisati ovu i ovakve grupe bez obzira na etničku i vjersku pripadnost ili nepripadnost.

Istovremeno podsjeća “da je Naša stranka još prije više od godinu dana u Federalnom parlamentu predložila nacrt zakona koji bi ovakve manifestacije mržnje sankcionirala, ali su nakon usvajanja nacrta na Predstavničkom domu FBiH SDA i HDZ uklonile taj zakon iz procedure”.

– Njima, to je valjda jasno i većini građana sada, odgovara da se ovakvo ponašanje ne sankcioniše jer politički opstaju upravo zahvaljujući ovakvim međuetničkim provokacijama – navodi Kojović.

Nadalje, navodi da od njih ne očekuje da to urade, te da je stavljanje i usvajanje zakona koji bi prekinuo takve stvari za Našu stranku eliminatorno pitanje za partnere s kojima planira formirati izvršnu vlast nakon izbora 2018.

– Nadam se da će nam građani na izborima svojim glasovima dati snagu da jednom za svagda fašizam ovog ili nekog drugog tipa pošaljemo na smetljište historije gdje od 1945. i pripada – zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

One thought on “Kojović: Parade četnika patološko i fašističko ponašanje

  • ožujak 14, 2018 at 4:00 pm
    Permalink

    pa tko se boji ovakve vojske a posebno srbske ona iz 90godine je bila puno spremnija pa pogubila sve ratove.Toje nesto kad keleminec u RH postroji svoji 20 dedeka i “polazu prisegu domovini”

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *