Koalicija se slaže samo u jednom-održati se na vlasti po svaku cijenu

Zaokupljenost ovdašnjih političara skorim izborima i uskostranačkim i osobnim interesima, na uštrb interesa zajednice, odnosno građana ove zemlje, izbija na svakom koraku. I mada je prisutna u cijeloj zemlji i na svim razinama vlasti, možda svoj najdramatičniji oblik i najveće konkretne posljedice ima u FBiH, stav je Centra Civilnih inicijativa.

Lejla Deronja Suljić iz CCI-ja kaže kako su političari, umjesto da gledaju na nepreglednu kolonu odlazećih mladih i radno-sposobnih ljudi, skoncentrirani na predstojeće izbore i uskostranačke i osobne interese.

U izvješću o radu Vlade i Parlamenta Federacije BiH navode kako vladajuća koalicija, odnosno njene članice, demonstriraju najgore lice politike.

-Slažu se samo u jednom – održanju na vlasti, po svaku cijenu. Permanentna kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u FBiH, koju proizvode stranke koje čine tu koaliciju, svojim stalnim sukobima, ostavlja ozbiljne posljedice po cijelo društvo. Parlament je spriječen da vrši svoju projektiranu društvenu funkciju, a Vladin rad je, u dobroj mjeri doveden u pitanje, stoji u izvješću CCI-a.

Loši rezultati

Podsjećaju i na to da je kriza unutar koalicije u Federaciji eskalirana nakon što nije usvojeno izvješće o radu vlade iz 2016. na Parlamentu FBiH.

-Nakon toga opozicija je tražila izglasavanje nepovjerenja Vladi. Stranke vladajuće koalicije su na trenutak zaboravile svoje razmirice i jedinstveno stale iza Vlade. No, u nastavku će se pokazati da je ostanak na vlasti i jedino o čemu se vladajuće stranke mogu složiti. Sjednica, na kojoj su stranke vladajuće koalicije iskazale jedinstvenu podršku Vladi, održana u srpnju 2017. godine, bila je i posljednja održana redovna sjednica u tom domu ( Zastupnički dom) u ovoj godini – do kraja godine bit će održane tek još 3 vanredne sjednice, podsjećaju iz CCI-a.  Kažu i kako je situacija u Domu naroda još lošija – nakon što je u prva tri mjeseca 2017. godine održao 5 redovnih sjednica, sljedećih 5 mjeseci, od travnja do rujna, održavala se samo jedna sjednica, u 4 nastavka, a do kraja godine još samo 3 vanredne, od kojih jedna još nedovršena.

Rezultati takvog rada su mizerni, a disfunkcionalnost vlasti vidljiva je iz velikog broja nerazmatranih i odbijenih zakona. Čak 30 zakona, koje je Vlada utvrdila u 2017. godini, nisu, u toj godini, razmatrani ni u jednom domu Parlamenta.

-Čak 12 zakona je odbijeno – 9 u Zastupničkom a 3 u Domu naroda. U 2017. godini, u Parlamentu FBiH usvojeno je svega 27 zakona, stoji u izvješću.

U 2017. godini, ni u jednom domu Parlamenta FBiH, nije usvojena, a niti razmatrana nijedna strategija. Sa druge strane Narodna skupština RS-a je usvojila 7 strategija.

Pozitivan moment u radu Parlamenta u 2017. godini, je održavanje 4 tematske sjednice.

-Na žalost i na njima je došlo je do neslaganja stavova predstavnika stranaka vladajuće koalicije oko predloženih zaključaka. Što samo potvrđuje tezu da ovdašnje koalicije nisu programske, nego tzv. matematičke – stvorene tek za preuzimanje i podjelu vlasti, s naglaskom na podjeli i da padaju na skoro svakom ozbiljnijem pitanju, tvrde iz CCI-a.

Smanjena produktivnost

Kada je u pitanju Vlada FBiH iz CCI-a naglašavaju kako je produktivnost Vlade u 2017. godini pala za 21 posto, u odnosu na prethodnu godinu, a realizacija planiranih obaveza je neprihvatljivo niska.

-Različiti problemi u funkcioniranju vladajuće koalicije, rezultiraju poraznom praksom da se u parlamentarnoj proceduri dodatno umanjuje ionako skroman broj značajnih mjera koje utvrđuje Vlada. Od 47 zakona utvrđenih na Vladi u prijedlogu, tokom 2017. godine, u Parlamentu FBiH je usvojeno tek 16, jedan je na usuglašavanju, 5 je oboreno, a čak 22 ih uopće nije razmatrano ni u jednom domu Parlamenta, stoji u izvješću. Na Vladi je utvrđeno i pet strategija, no o njima se Parlament nije izjašnjavao.

Zanimljiv je podatak koji podcrtava CCI a koji se tiče kadrovskih pitanja. Smatraju kako oko tih pitanja u Vladi nema problema, “osim kada se interesni apetiti poklope, kao u slučaju nedavnog izbora rukovodstva Porezne uprave”.

Među suglasnostima, odlukama i rješenjima realiziranim u 2017. godini, nalazi se i 123 koje su u vezi sa pitanjem razrješenja i imenovanja na rukovodnim i upravljačkim pozicijama u javnoj upravi i javnim poduzećima FBiH.

CCI na koncu tvrdi kako Vlada FBiH ne poštuje ni vlastiti, ni poslovnik o radu Parlamenta, te da krše zakone i Ustav FBiH.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *