Kepler kreće u novi lov na planete

Kepler kreće u još jednu kampanju promatranja neba. Do sada je Keplerova misija potvrdila postojanje 2.652 egzoplaneta od kojih se 30 nalazi u ‘naseljivom području’ – prostoru u okolici zvijezde gdje može postojati tekuća voda (i možda – vanzemaljski život).

NASA-in svemirski teleskop Kepler zbilja je impresivna letjelica. U najnovijoj objavi NASA je potvrdila da satelit koji je praktički na izmaku snaga ipak kreće u još jednu kampanju promatranja neba. Kepler je, podsjetimo, probuđen iz moda mirovanja, a jedan od motora koji ga okreću počeo se ponašati čudno. Kratka vijest također nalaže da bi zbog ovoga snimanje tijekom misije moglo biti otežano.

Tim u kontrolnom centru još ga je tijekom srpnja ubacio u stanje mirovanja, računavši da će ga zamijeniti njihov novi satelit TESS (skraćeno od Transiting Exoplanet Survey Satellite, odnosno satelit za nadgledanje prolazećih egzoplaneta) koji je u to doba bio u stadiju testiranja za početak svoje prve misije.

Hibernacija je trebala osigurati da podaci iz keplerove 18. misije (koji su pohranjeni na samoj letjelici) mogu sigurno stići na Zemlju.

Na oduševljenje znanstvenika, svi podaci su uspješno pristigli 9. kolovoza, nakon čega je letjelicu NASA ponovno ‘uspavala’ krajem mjeseca – 24. kolovoza.

Kepler je tijekom devet godina leta kroz svemir prošao kroz hrpu opasnih situacija, uključujući oštećenje uzrokovano kozmičkim zrakama. NASA je nakon svih havarija pretpostavljala da će letjelica bez goriva ostati za par mjeseci, no problem sa Keplerom je što nema kazaljku za stanje rezervoara, pa nitko točno ne zna koliko je goriva još preostalo. Postoji šansa da je 19. misija zbilja njegova posljednja misija, no opet – možda to nije njegov kraj.

Keplerova misija potvrdila je postojanje 2.652 egzoplaneta od kojih se 30 nalazi u ‘naseljivom području’ – prostoru u okolici zvijezde gdje može postojati tekuća voda (i možda – vanzemaljski život). TESS koji je preuzeo Keplerovu ulogu pregledat će puno veći dio neba te je već snimio nekoliko divnih slika udaljenog svemira.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *