Kenneth Scott: Vjerujem da će biti potvrđen udruženi zločinački pothvat i sudjelovanje Hrvatske

Razlog zašto je slučaj ‘Prlić i ostali’ naišao na toliko zanimanje je upravo, kako to Scott smatra, nastojanje dokazivanja utjecaja i djelovanja Hrvatske na ratna zbivanja u BiH. “Iako je u nekim prijašnjim slučajevima, kao u slučaju Blaškić, dokazano sudjelovanje Hrvatske i u slučaju ‘Prlić i ostali’ ponovno smo morali dokazivati da je konflikt bio međunarodnog karaktera. I u presudi, uz izuzeće mišljenja sudca Jean-Claude Antonetti, sudci su došli do zaključka da je Hrvatska bila sudionik u međunarodnom sukobu”, istaknuo je on.

Gostovanje Kennetha Scotta na tribini u Mostaru, haškog tužitelja u predmetu ‘Prlić i ostali’ protiv nekadašnjeg visokog vojnog i političkog vrha Hrvatske republike Herceg-Bosne, naišlo je na veliko zanimanje u gradu na Neretvi. U samom amfiteatru Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru na tribini sudjelovali su predstavnici bošnjačkog političkog, intelektualog, društvenog života, nekadašnjih logoraša i pripadnika Armije BiH kao i značajan broj studenata, no ista je protekla bez sudjelovanja ijednog hrvatskog predstavnika iako su se, kako se neslužbeno doznaje, vrlo zanimali za tematiku i tijek iste.

Bivši tužitelj govorio je u svoje ime

Moderatorica tribine bila je istaknuta novinarka Dženana Karup-Druško, direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje, a sama tribina održala se u organizaciji Centra za mir i multietničku suradnju, direktora bivšeg mostarskog gradonačelnika Safeta Oručevića kao i građanskog udruženja Mostarski krug.

Haški tužitelj hrvatske šestorke Kenneth Scott dočekan je s velikim pljeskom i ovacijama među prisutni auditorijem te je ponovio kako očekuje da će drugostupanjska presuda u predmetu ‘Prlić i ostali’ protiv Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića, Brune Stojića i Berislava Pušića potvrditi tezu o udruženom zločinačkom pothvatu.

Na samom početku tribine, Scott je naglasio kako više nije zaposlenik Haškog tribunala te da govori isključivo u svoje osobno ime.

“Tužitelj je tražio povećanje kazni, ali ja u to nisam siguran. Vjerujem da će udruženi zločinački pothvat biti potvrđen i zakon po osnovu kojeg temeljimo takvu tezu osnovan u međunarodnom pravu, činjenice i dokazi su snažni i mislim da će se to održati. Naravno, ne mogu prejudicirati odluku suda”, kazao je ovaj bivši haški tužitelj.

Govoreći o početcima prikupljanja dokaza i samom formiranju optužnice u ovom predmetu on je, između ostalog kazao: “Kada smo uzeli kartu Herceg-Bosne kada je formirana i kada smo je usporedili s Banovinom Hrvatskom, vidjeli smo da se to savršeno poklapa i da se formira hrvatska zajednica, prostor s kojeg bi Bošnjaci bili isključeni”, kazao je Scott istaknuvši da je ta namjera Hrvata u BiH bila početak u formiranju optužnice.

Scott: Hrvatska je sudjelovala u međunarodnom konfliktu

Ovaj tužitelj i dalje je stava da se u BiH dogodio međunarodni sukob i kršenje Ženevskih konvencija.

“Mnogi su na početku govorili da ovo nije međunarodni konflikt nego da je to bio građanski rat. Od nas se zahtijevalo da dokažemo kako je to bio međunarodni sukob i da su oružane snage Republike Hrvatske zaista u njemu sudjelovale. I u prvotnom dijelu procesa, sud je dokazao da je Hrvatska imala potpunu kontrolu nad Herceg-Bosnom i za shvatiti je da Republika Hrvatska ovo ni u kom slučaju  nije željela čuti i da je uporno negirala sudjelovanje i utjecaj na H-B”, rekao je ovaj tužitelj, naglasivši kako su hrvatski vojnici, tijekom sudjelovanja u ratu u BiH mijenjali i ambleme iz HV-a u HVO i tako postajali vojnici HVO-a.

On je podsjetio i na prvostupanjsku presudu šestorci u kojoj stoji da je u sukobe u BiH bili umiješani Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko i Mate Boban.

Razlog zašto je slučaj ‘Prlić i ostali’ naišao na toliko zanimanje je upravo, kako to Scott smatra, nastojanje dokazivanja utjecaja i djelovanja Hrvatske na ratna zbivanja u BiH.

“Iako je u nekim prijašnjim slučajevima, kao u slučaju Blaškić, dokazano sudjelovanje Hrvatske i u slučaju ‘Prlić i ostali’ ponovno smo morali dokazivati da je konflikt bio međunarodnog karaktera. I u presudi, uz izuzeće mišljenja sudca Jean-Claude Antonetti, sudci su došli do zaključka da je Hrvatska bila sudionik u međunarodnom sukobu”, istaknuo je on.

Zašto je hrvatska odbijena u traženju statusa ‘prijatelja suda’ i pohvala za Mesića

Na pitanje zašto je Hrvatska odbijena u zahtjevu da bude prijatelj suda u predmetu ‘Prlić i ostali’, unatoč što je ta država u nekoliko navrata tražila taj status, Scott je kazao je to bilo s namjerom Hrvatske da negira umiješanost.

“Hrvatska je izražavala želju da bude di procesa i pomogne, ali ako se sve ovo sagleda, neki od članova tadašnjeg hrvatskog vodstva nisu bili oduševljeni što se pokušava dokazati da je Hrvatska bila dio udruženog zločinačkog pothvata i sudjelovala u sukobima. Hrvatska je željela biti dio procesa kako bi osporavala tvrdnju i sud je ocijenio da to nije primjereno da u istom sudjeluju strane koje su uključene u proces”, istaknuo je Scott.

On je u svom izlaganju posebno pohvalio hrvatskog predsjednika Stipu Mesića za kojeg je kazao da je bio vrlo kooperativan u suradnji s haškim tribunalom, a posebno u dostupnosti predsjedničkih transkripata, na što se u dvorani prolomio odobravajući pljesak.

Stari most je bio legitimna vojna meta

Rušenje Starog mosta bila je još jedno pitanje o kojem se Scott govorio. Također, on je podsjetio na izdvojeno mišljenje u prvostupanjskoj presudi člana haškog sudskog vijeća Jean-Clauda Antonettija da je Stari most bio legitimna vojna meta jer su preko njega prelazili vojnici i oprema Armije BiH,

No, Scott je kazao: “Moram biti oprezan s ovim pitanjem jer proces je još u tijeku. Kada smo pripremali optužnicu, željeli smo uključiti i rušenje Starog mosta ali i tada je bilo jasno da je Stari most korišten od strane Armije BiH za prelazak na drugu stranu. Nismo bili sigurni kako će sud na to reagirati jer rušenje Starog mosta imalo je veliki odjek u svijetu. U prvo slučaju je rečeno da je legitimna vojna meta jer su ga koristili Armija BiH ali je bio značajan i zbog povijesne važnosti i stava da je uništenje takve kulturne baštine bilo nepotrebno. Za to postoji koncept u oružanom sukobu, a to je korištenje neprimjerene sile i to je bilo to. Ali kada dođemo do drugostupanjske presude, pogledajte što će se događati oko tog pitanja”, znakovito je odgovorio tužitelj haške šestorke.

Inače, za ovog tužitelja se slobodno može kazati da je “specijalizirao Hrvate”, a kako je i sam kazao na tribini, sudjelovao je u procesima ‘Dario Kordić’, ‘Čerkez’, ‘Mladen Naletilić’ i ‘Prlić i ostali’.

Osvrćući se na sve ove procese u kojima je temelj Herceg-Bosne, ova mostarska tribina zaključena je s njegovim riječima: Ne mir ili pravda, nego mir i pravda”.

Prlić i ostali

Jadranko Prlić je 29. svibnja 2013. godine, zajedno sa još petericom vojnih i političkih dužnosnika Herceg-Bosne – Brunom Stojićem, Slobodanom Praljkom, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem prvostupanjskom presudom pred Haškim sudom osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u BiH, a u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Jadranko Prlić, bivši premijer HR HB nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora; bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjendik vojne policije Valentin Ćorić na 16, te načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Piše: V. Herceg, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *