KARDINAL PULJIĆ: Hrvati se moraju izboriti za ono što žele, nitko nam drugi to neće dati

Na upit je li optimist ili pesimist po pitanju nadolazećih izbora u Bosni i Hercegovini te hoće li Bošnjaci ponovno birati hrvatskog predstavnika, kardinal Puljić je kazao kako je realist, a to znači da se Hrvati trebaju izboriti za ono što žele „jer nam to nitko drugi neće dati“

Drugog dana manifestacije Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine koja se održala u Dubravama (Sesvetska Sopnica) vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Anđeoske, a nakon mise uslijedio je kulturno-zabavni program s nastupom zborova i kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine među kojima je nastupio i KUD Prsten iz Varaždina.

Spomenuta manifestacija zamišljena je kao prilika i način za ostvarivanje jačih veza među Hrvatima u Hrvatskoj i BiH te ojačavanje i čuvanje nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, ali i za pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Prava i odlasci

Kardinal Puljić dao je i intervju Novoj TV u kojem se, između ostalog, osvrnuo na aktualnu problematiku odlaska Hrvata iz BiH, kazavši kako su za tu situaciju odgovorni svi.

Svi. Nitko nije izuzet, počevši od političkih struktura pa i crkvenih struktura.

Na pitanje koliko u prosjeku Hrvata svake godine napusti BiH, kardinal je kazao kako to ne može reći statistički, ali kako su za jednu prošlu godinu to gledali statistički, kada je oko 14.000 Hrvata otišlo iz cijele BiH. Istaknuo je kako je to puno te kako je svaki odlazak zabrinjavajući

-Ali ono što mene još zabrinjava je nedostatak rada na zaustavljanju odlazaka i da se na neki način probudi svijest i hrabrost za nošenje s izazovima život, dodao je kardinal Puljić.

Na upit je li optimist ili pesimist po pitanju nadolazećih izbora u Bosni i Hercegovini te hoće li Bošnjaci ponovno birati hrvatskog predstavnika, kardinal Puljić je kazao kako je realist, a to znači da se Hrvati trebaju izboriti za ono što žele „jer nam to nitko drugi neće dati“.

„Zato Hrvati moraju shvatiti da treba izaći na izbore i svoj glas dati po svojoj odgovornosti kako bi istinski ostvarili svoja prava“, naveo je kardinal.

Na dodatni upit je li to realno, on je naglasio da jeste ukoliko budemo složni, a ako ne, onda nije realno.

Povezivanje

Podsjećamo, prvi dan manifestacije održan je u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, UBH Prsten, Župe Svete Marije Anđeoske i Zajednice Hrvata BiH, a cilj ovog susreta je međusobno povezivanje u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosanskohercegovačkih Hrvata, kao i pružanja podrške Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Prvog dana sudjelovao je i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović koji je u obraćanju naglasio kako Hrvati u BiH samo kroz zajedništvo mogu očuvati svoju kulturu, tradiciju i jezik, te da je to upravo ključni zadatak-jačanje zajedništva Hrvata na cijeloj teritoriji domovine.

„Moramo biti ponosni na svoje korijene i ne smijemo dozvoliti da se oskrnavi kulturno bogatstvo hrvatskoga naroda“, naveo je Čović.

Piše: D. Pušić

dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *