KALIFORNIJA U PLAMENU: 23 mrtvih, uništeno 3500 kuća, stotine nestalih!

Kalifornija je pozvala susjedne američke savezne države da se pridruže borbi protiv posebno žestokih šumskih požara u kojima su od nedjelje poginule 23 osobe, 3500 građevina je uništeno, za više stotina osoba ne zna se gdje se nalaze, a stanje bi se moglo još pogoršati.

Stanje ‘će se nastaviti pogoršavati’

Stanje “će se nastaviti pogoršavati prije nego se poboljša”, upozorio je Ken Pimlott, dužnosnik kalifornijskog odjela za šume i civilnu zaštitu na konferenciji za tisak putem Facebooka. “Bit će to duga borba”, naglasio je on.

“Radi se o teškom, ozbiljnom, katastrofalnom događaju”, ocijenio je on ranije. “Požari se šire doslovno brže od kretanja vatrogasaca u nekim zonama”, prenosi Hina.

Potkrijepljeni vjetrom jačine iznad 60 km/h, sa samo osam posto vlage u zraku, 22 požara spalila su od nedjelje gotovo 70.000 hektara u osam kalifornijskih okruga. Vatrogasci procjenjuju da je uništeno najmanje 3500 građevina (kuća i trgovina).

Više od 8000 vatrogasaca bori se protiv plamena, uz podršku više od 70 helikoptera i 30 protupožarnih zrakoplova te stotina vozila na tlu.

Vlasti najnastanjenije američke savezne države već su dobile pojačanja iz susjednih saveznih država (Nevada, Washington, Oregon, Arizona) a ostale bi trebale slijediti taj primjer.

Nacionalna garda Kalifornije rasporedila je 700 vojnika kojima se u srijedu i četvrtak trebalo pridružiti dodatnih 1800 pripadnika, rekao je general bojnik Dave Baldwin, šef glavnog stožera kalifornijskog guvernera.

 Trump proglasio stanje prirodne katastrofe

Po spasilačkim službama u požaru su poginule 23 osoba. Šerif okruga Sonoma Robert Giordano kazao je novinarima da 285 osoba još uvijek nije lokalizirano, ističući da uništenih više od 70 odašiljača mobilne telefonije komplicira zadaću vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u utorak stanje prirodne katastrofe.

Najmanje 37 stradalih u Vijetnamu

Najmanje 37 osoba je smrtno stradalo u Vijetnamu, a 40 ih se smatra nestalima u poplavama i klizanju tla povezanima s nevremenom koje vlada u sjevernom i središnjem dijelu zemlje, objavila je jučer vlada.

“Najvažnije je skupiti snage kako bismo krenuli u potragu za nestalima”, izjavio je pomoćnik premijera Trinh Dinh Dung na televiziji iz pokrajine Hoa Binh, na sjeveru zemlje, prenosi Hina. “Stanovnici moraju biti evakuirani iz rizičnih zona”, dodao je predstavnik komunističkog režima koji se mora usporedo pripremati za dolazak tropske oluje s Filipina za nekoliko dana. Stotine vojnika sudjelovalo je jučer u operacijama spašavanja. Pokrajina Hoa Binh, na sjeveru zemlje, najteže je pogođena olujnim kišama koje haraju od početka tjedna, s 11 mrtvih i 21 nestalom osobom.

Među žrtvama je novinar državne agencije VNA, kojega je odnijela rijeka kad se zbog porasta vodostaja srušio most u srijedu. Najmanje 18 osoba utopilo se u noći sa srijede na četvrtak u pokrajini Hoa Binh. Petnaest njih još se uvijek smatra nestalima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *