Kako su navodnim zapošljavanjem studenata supružnici Đalić oprali 40 milijuna maraka

Enisa i Sanel Đalić, koji su uhićeni u policijskoj akciji kodnog naziva ‘Zadruga’, provedenoj na širem području Sarajevske županije zajedno sa svojim suučesnicima, sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju i pružanju različitih usluga preko svoje firme nezakonito su se okoristili čak za 40 milijuna maraka od kojih je budžet BiH oštećen za čak 30 milijuna maraka, tvrdilo je Tužiteljstvo na ročištu o određivanju pritvora osumnjičenim osobama.

Pritvor je predložen za Enisu i Sanela Đalića, Huseina Borišića, Adnana Karahasana, Nihada Bilića, Salihu Dervišević, Hadisa Kusturu, Alija Kadrića i Ramiza Durakovića zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor je predložen i zbog opasnosti od bijega. Kako je Tužiteljstvo istaklo na ročištu, Đalić i Borišić imaju državljanstvo Crne Gore, dok je tijekom istrage otkriveno da je i Duraković upisan u registar državljana te zemlje, ali je prilikom ispitivanja u Tužiteljstvu i MUP-u kazao kako ima samo državljanstvo BiH.

Tužiteljstvo je u svom prijedlogu navelo kako su svi osumnjičeni svjesno i svojom voljom postali članovi organizirane kriminalne grupe i terete se za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Kao vođe ove grupe, tvrdi Tužiteljstvo, bračni par Đalić registrirali su agencije za posredovanje u zapošljavanju “Eslider” i “Leading” (radila do rujna 2016. godine) u okviru koje su navodno falsificirali uvjerenja sa fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koja su uvjerenja glasila studenti i učenici, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i učenika, a potom su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužiteljstvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravne osobe su izbjegavale plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca. Tužiteljstvo navodi kako su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 milijuna maraka, te oštetili budžet za oko 30 milijuna maraka.

Tijekom istrage pronađeno je 4.000 uvjerenja od kojih je samo 75 sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, ali je utvrđeno da fakulteti UNSA ne izdaju uvjerenja sa sadržajem kakav je bio naveden u onim koje je posjedovala agencija. Također, provjerom je utvrđeno da većina tih studenata nije radila ili nije nikada radila za nijednu od agencija u vlasništvu bračnog para Đalić.

Tužitelji su također naveli kako su pojedini osumnjičeni tijekom ispitivanja otkrili način na koji su vršena ova kaznena djela, te su potvrdili kako nikada nisu naručivali poslove od agencija već da za njih znaju kao za firme za “izvlačenje” novca.

Naglašeno je da se povezanost svih sumnjičenih utvrdila i presretnutim telefonskim razgovorima, ali nije navedeno u kom vremenskom periodu su osumnjičeni prisluškivani. Osumnjičeni su bili u kontaktu sa bračnim parom Đalić direktno ili putem posrednika.

Također, dokumentacija i pečat firme nisu pronađeni u prostorijama agencije. Naglašeno je da istraga još traje, te da ima još osoba koje su surađivale s ovom grupom.

Obrana osumnjičenih se usprotivila navodima Tužiteljstva navodeći kako nije dokazana osnovana sumnja, te da ne postoje razlozi za određivanje pritvora njihovim branjenicima.

Na ročištu su predložene i mjere zabrane za Milana Bralovića, Igora Mišića, Hasana Loju, Senada Biberovića, Srđana Badrova, Dubravka Vukadina i Maju Bralović Smith.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *