Kako su dječaci ostali tako mirni u spilji? Tajna je u meditaciji

BANKOK – Kad su britanski ronioci, nakon 9 dana potrage, konačno pronašli 12 dječaka koji su bili zarobljeni u špilji, oni nisu plakali ni paničarili. Sjedili su mirno i meditirali, zajedno sa svojim trenerom.

“Pogledajte kako su mirno sjedili tamo, čekajući. Nitko nije plakao ni išta. To je bilo zapanjujuće”, rekla je majka jednog od hrabrih dječaka za Associated Press, govoreći o videu pronalaska dječaka koji je obišao svijet.

Podsjetimo, dječaci su jučer, nakon više od dva tjedna, konačno svi živi i zdravi spašeni iz špilje.

Dječake, koji su stari između 11 i 16 godina, meditirati je naučio njihov trener Ekapol Chanthawong kako bi ostali smireni, ali i čuvali tjelesnu energiju usporavanjem metabolizma. On je sam učio meditaciju kao budistički redovnik puno desetljeće prije nego je postao nogometni trener.

Naime, 25-godišnji Ekapol je, nakon što je ostao siroče, otišao živjeti u samostan sa samo 12 godina. Tamo se obučavao za budističkog redovnika idućih 10 godina, u samostanu u Mae Sai, ali je na kraju ipak napustio samostan da bi se brinuo za bolesnu baku.

Trener Ake, kako ga zovu, i dalje je u bliskom odnosu sa samostanom u kojem je proveo desetljeće života. Tamošnji redovnik opisao ga je za Wall Street Journal kao “odgovornog mladića koji redovito meditira”.

Crtež koji je počeo kružiti tajlandskim društvenim mrežama tako prikazuje Ekapola kako meditira, držeći u naručju 12 malih veprića – što je ime njihovog nogometnog kluba.

Meditacija se koristi protiv depresije, tjeskobe…

Naravno, nije potrebno posebno naglašavati da je meditacija korisna aktivnost u ekstremno stresnim situacijama poput one kad ste zarobljeni u špilji. Kako piše Vox, budistička meditacija prakticira se oko 2 i pol tisuće godina, otkad ju je Buda navodno počeo poučavati kao alat za postizanje jasnoće i duševnog mira te, naposljetku, oslobođenje od patnje.

A taj zaključak u određenoj mjeri, za razliku od brojnih drugih religioznih ili duhovnih praksi, potvrđuje i znanost. Iako nije provedeno mnogo istraživanja s nasumičnim kontrolama (što je najpouzdanija vrsta istraživanja), meta analiza istraživanja iz 2014. koju su proveli istraživači iz Johns Hopkins centra za Agenciju za istraživanje i kvalitetu zdravstva utvrdili su da meditacija može biti učinkovita u liječenju depresije, tjeskobe i boli kod odraslih osoba – i to jednako kao lijekovi, ali bez nuspojava povezanih s lijekovima.

Meditacija može i, u nešto manjoj mjeri, smanjiti teret psihološke traume. Iako je istraživanje na djeci još u začetku, sve više škola uvodi programe meditacije.

U intervjuu za Vox, zen-budistički redovnik Phap Duang je objasnio učinak meditacije: “Kultivirate mir, blagost, jasnoću tako da je možete ponuditi drugima. Kad sjedite s nekim tko je miran, možete postati mirni. Kad sjedite s nekim tko je razdražen i pun mržnje, možete postati razdraženi i puni mržnje”, prenosi Index.hr.

Ekapol je u pismu koje je preko spasioca poslao roditeljima djece obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ih zaštiti, ali i ispričao se što ih je doveo u opasnost. Oni su mu u pismu odgovorili da ga ni za što ne krive.

DJEČACI I TRENER U ‘VRLO DOBROM MENTALNOM STANJU’

Svi dječaci i njihov trener koji su dva tjedna bili zatočeni u špilji na sjeveru Tajlanda u “vrlo su dobrom mentalnom stanju”, rekli su liječnici.

“To je možda stoga što su cijelo vrijeme bili zajedno kao ekipa pomažući jedan drugome”, rekao je lokalni zdravstveni djelatnik na konferenciji za novinare u bolnici Chiang Rai Prachanukroh gdje se nalaze spašeni dječaci.

“Svi su dobro, ni jedan nema temperaturu niti ozbiljne infekcije. Samo trojica od njih imaju blažu upalu pluća”, rekao je Thongchai, prenosi Hina.

Cijela skupina – 12 dječaka u dobi između 11 i 16 godina i njihov trener – ostat će u bolnici do tjedan dana kako bi se osiguralo da su dobili primjerenu pomoć.

To znači da će skupina propustiti svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji u nedjelju, na koje ih je pozvao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Liječnici su rekli da barem mogu gledati prijenos na televiziji.

U dramatičnoj trodnevnoj spasilačkoj operaciji svih 12 članova mlade nogometne momčadi i njihov trener bili su uspješno spašeni iz pećine Tham Luang Khun Nam Nong, 1000 kilometara sjeverno od Bangkoka blizu tajlandske granice s Mjanmarom.

Prva četvorica dječaka spašena su u nedjelju navečer, a nakon nje su slijedila druga četvorica  i zadnja četvorica u utorak.

Oni su nakon nogometnog treninga 23. lipnja ušli u špilju s namjerom da je istraže, no zbog jakih kiša špilja je poplavljena te više nisu mogli izići.

Zapovjednik spasilačke operacije Narongsak Osottanakorn pozdravio je ishod “obavljene nemoguće misije” i  pozvao svijet da nešto nauči iz toga kako se takav incident više nikad ne bi ponovio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *