Kako se izbore u BiH dobiva i prije samih izbora?

Dario Jovanović, direktor Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“, pojasnio je tijekom gostovanja na N1 televiziji kako se izbore u BiH dobiva i prije izbora.

Koalicija “Pod lupom“ ovog je tjedna predstavila istraživanje o političkim subjektima u BiH, a za N1 Jovanović je precizirao kako su se politički subjekti, kandidati na Općim izborima 2018. godine, ponašali u promatranom razdoblju od 23. srpnja do 5. kolovoza.

Prema njegovim riječima, najčešće nepravilnosti se odnose na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju.

“Zakon je jasan: bilo kakav oblik plaćenog javnog oglašavanja, ne samo medijskog, zabranjen je od dana raspisivanja izbora do početka kampanje. Kampanja traje 30 dana“, pojasnio je on te iznio podatak da je do sada otkriven 51 slučaj, a zabrinjavajuće je što se to dešava u svakoj četvrtoj općini u BiH.

“To govori o masovnosti ove pojave. 18 subjekata je već prekrišilo odredbe zakona“, poručio je.

Kako je upozorio, zloporaba javnih resursa, tempirani javni radovi od ljudi koji u trku ulaze za pozicije vlasti, najave povećanja plaća u javnom sektoru u RS-u kao i mirovina u tom bh. entitetu, zloporabe javnih događaja, prezentacija rada i promocija kandidata, promocije na društvenim mrežama…, sve su to primjeri kršenja zakona.

“Imamo subjekte koji donose zakone, pretendiraju biti vlast, a krše te zakone. Možemo samo zamisliti što će raditi kada budu u vlasti. Najveći problem je što se to dešava sada. Izbori nisu samo na izborni dan. Imamo najduži izborni period na svijetu, koji traje šest mjeseci. Neki će reći da se izbore dobiva i prije izbornog dana, a ne na izborima“, izjavio je Jovanović te zaključio da se navedeno radi upravo kroz zapošljavanja u javnom sektoru, prijetnje i pritiske na zaposlenike, preuranjenu kampanju te zloporabu javnih resursa i javnih medija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *