Kako naučiti bebu da spava noću?

Neke se bebe noću bude učestalije nego što bi roditelji željeli, dok druge bezbrižno spavaju. Koji su razlozi za to?

 

1. Isprekidan san

Dijete se budi svakih nekoliko sati. Kako bi ga umirila, mama ustaje i počinje ljuljuškati bebu. Zbog toga tek može doći do narušavanja sna − i mama i dijete se razbude i treba im više vremena da se smire i ponovno utonu u san. Dijete će tijekom dana obnoviti energiju, ali će mama biti potpuno iscrpljena.

Uzrok: Beba se, osim zbog gladi, noću uglavnom budi zato što se faze njezina sna ne podudaraju s fazama sna njezinih roditelja. Dojenčad ima kraći ciklus spavanja od odraslih. I svaki put kad beba prelazi iz stanja dubokog sna u površni, lako se može probuditi. Neka djeca u tim trenucima i dalje nastave spavati, a druga se bude i traže pažnju roditelja. Uglavnom, kraći kraj što se nespavanja tiče, izvuče mama na koju beba najbolje reagira kada je riječ o ponovnom uspavljivanju.

Što učiniti? Pokušajte mališana uzeti u svoj krevet odmah nakon prvog noćnog razbuđivanja. Podojite dijete, mazite se s njim i ono će ubrzo zaspati. Kad se sljedeći put probudi, nemojte ga više dojiti, nego ga pomilujte i nježno stisnite uz sebe. S vremenom ćete primijetiti da se ciklusi vašeg i djetetova sna počinju preklapati. Čim dijete zakmeči i spremno je probuditi se, okrenite se prema njemu, podojite ga ili ga nježno približite k sebi. Osjetit će vašu prisutnost, bit će smirenije i oboje ćete čvršće zaspati. Postupno će mamina blizina olakšati djetetu prijelaz iz površnog sna u duboki i ono će se prestati tako često razbuđivati.

 

Spavati ili ne spavati?

Mama stavlja dijete na spavanje u njegov krevetić i odlazi iz sobe. No, beba se već za nekoliko minuta budi i počinje plakati.

Uzrok: Dijete se budi nakon što je tek zaspalo? Znači da nije “uronilo” u duboku fazu sna.

Što učiniti? Ostanite s djetetom malo dulje nego što ste običavali. »ak i kad vam se učini da je zaspalo, ne žurite se. Neka što čvršće zaspi. Postoje znakovi kako ćete biti sigurni da je u dubljoj fazi sna. Ako mu šačice nisu stisnute, obrve nisu zakrenute prema nosnoj kosti, disanje je ravnomjerno, a tijelo opušteno, znači da je dijete čvrsto zaspalo i možete ga položiti u krevetić, tj. napustiti sobu.

 

3. Noćne igre

Noću se dijete budi i počinje igrati. Ako mu takvo ponašanje prijeđe u naviku, roditelji se neće moći kvalitetno naspavati.

Uzrok: Dijete je zamislilo da je krevetić mjesto za igranje, baš kao i cijeli prostor u dječjoj sobi. K tome se roditelji s njim igraju i danju i noću kad vide da to djetetu odgovara i da mu je dosadno.

Što učiniti? Naučite dijete da je krevet isključivo mjesto za spavanje, a ne za igru. Zato u njemu ne trebaju biti igračke, osim one koju dijete povezuje s uspavljivanjem. Ne padajte u napast igrati se s djetetom dok je u krevetiću i vrijeme je za spavanje. Pokušajte ne primjećivati njegovu namjeru za igranjem, čak i kad ono posegne svojim ručicama prema vama i počne vas izazivati na igru. Istina, možda ćete morati izdržati hrabro nekoliko “noćnih pokušaja” da vas pridobije za igranje, osobito ako su mu ti pokušaji do tada polazili za rukom. Pokušajte oponašati dubok san, čak ako vam i nije teško poigrati se malo s djetetom i najradije biste to s ljubavlju učinili. Jednom će dijete shvatiti da je noć vrijeme za spavanje, a ne za igru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *