Kako aligatori preživljavaju u zaleđenoj vodi?

Video koji prikazuje aligatore kojima samo vire njuške iz zaleđene močvarne vode u Sjevernoj Karolini postao je viralan nakon što ga je Močvarni park rijeke Shallotte postavio na YouTube. Sve je prepuno zgroženih komentara kojima cijeli prizor izgleda poput groblja aligatora. Ipak, u pitanju je nešto sasvim prirodno i aligatorima se ništa neće dogoditi.

Dotični aligatori definitivno nisu uginuli, samo su u stanju brumacije. To je poluhibernacija pri kojoj životinje snižavaju tjelesnu temperaturu i usporavaju metabolizam ne bi li se prilagodili hladnim uvjetima.

Kako bi ipak mogli disati, aligatori su samo gurnuli njušku iznad površine vode (tj. leda). Baš poput guštera, i aligatori mogu preživjeti temperature ispod ništice. Svi gmazovi su, kao što znamo, hladnokrvni, tako kada temperatura padne oni naprosto uspore sve kako se i njihovo tijelo hladi. Iz tog nepokretnog stanja se mogu ponovno vratiti kada se temperatura okoliša počne ponovno dizati.

Sve je pojasnio upravitelj spomenutog močvarnog parka, George Howard.

“Oni samo gurnu svoj nos van da mogu disati i savršeno su u redu. Radi se o apsolutno sjajnoj tehnici preživljavanja. Ovi momci su čvrsti i otporni već milijune godina a takvi će i ostati ”, rekao je Howard. geek.hr

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *