Kad je Kaplan nasrnuo na Perića, Jaganjac se skrio u podrum

Jaganjac je kazao da u samom trenutku napada Kaplana i Ljubovića na Perića nije bio prisutan – jer se skrio u podrum dok je sve prošlo, a Perić mu je kasnije ispričao da je udaren u nogu i ruku, što „on na njemu nije mogao primijetiti“

Na Općinskom sudu u Čapljini jučer je nastavljen glavni pretres u predmetu Kaplan i ostali, a obrana je kao svjedoke pozvala članove Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića, Avdu Jaganjca i Melihu Kapor, premda su Perić i Kapor i ranije svjedočili, kada ih je direktno ispitao postupajući tužitelj Spomenko Jukić.

Treba kazati da se na jučerašnjem ročištu stjecao dojam da se sudi regularnosti izbora u Stocu, a ne Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću i Ahmetu Ljuboviću za fizičke napade i prekid izbora u Stocu.

Stoga je i sutkinja Dubravka Soče u više navrata upozorila i optužene i obranu da se drže optužnice, no taktika obrane ukratko se svodila na to da dokažu da su brojne okolnosti dovele do frustracije optuženog trija, zbog čega su oni i reagirali fizičkim napadima i uništavanjem izbornog materijala.

Jaganjac u podrumu

Prvi je svjedočio Avdo Jaganjac koji je kazao da je s Ivanom Perićem, koji je obnašao dužnost predsjednika OIP-a imao brojne nesuglasice, oko predsjednika biračkih odbora u većinski hrvatskim mjestima, potom oko toga imaju li pravo osobe sa identifikacijskim dokumentima drugih zemalja pravo glasa, te oko eliminacije mrtvih sa biračkih spiskova.

Jaganjac je ustvrdio da je na dan izbora imao 5-6 poziva s biračkih mjesta o neregularnostima, te da je tražio da se to zapisnički konstatira. Situacija se, po njegovu svjedočenju, svaka dva sata dodatno usložnjavala te su se on i Perić uputili na biračko mjesto Hodovo 1, pa potom i u Crniće. Jaganjac je kazao da su na Hodovu imali situaciju da je predsjednik biračkog mjesta Hrvat, na identifikaciji dokumenata Hrvat, a stolovi na biračkom mjestu na ogromnoj udaljenosti, što nije u šemi, te da je bošnjačka strana tražila da se stolovi spoje da bi se vidjelo je li osoba koja glasuje uistinu ta osoba.

Na to je sutkinja Soče upozorila da predmet rasprave nisu nepravilnosti tijekom izbornog procesa, i da se vrate na temu optužnice. Jaganjac se potom osvrnuo na sami incident, ali je kazao da u samom trenutku napada Kaplana i Ljubovića na Perića nije bio prisutan – jer se skrio u podrum dok je sve prošlo, a Perić mu je ispričao da je udaren u nogu i ruku, što „on na njemu nije mogao primijetiti“. Ponovno se potom priča vratila na same izbore, a Jaganjac je kazao da su se nakon Hodova i Crnića vratili u prostorije OIP-a u Stocu, gdje je Perić donio rješenja o smjeni, a potom imenovanjima ‘jednonacionalnih biračkih odbora’.

Potom se uključio i Kaplan, koji je kazao da su bili frustrirani jer su sve neregularnosti prijavili Tužiteljstvu HNŽ-a, a tužitelj Jukić ih odbio s konstatacijom „nemate dokaza“, a sada zastupa optužnicu protiv njih. Tužitelj je pak upitao Jaganjca tko ga je i kada prevario te tko je prekinuo izbore u Stocu, na što isti nije konkretno odgovorio.

 Dvostruka identifikacija

 

Svjedočenje Ivana Perića se s Jaganjčevim slagalo samo u dijelu da su zajedno došli do Hodova, gdje su na ulaznim vratima zatekli Demira Mahmutćehajića. Kazao je da su na spomenutom biračkom mjestu neki članovi biračkog odbora tražili dvostruku identifikaciju, a što je dovodilo do ljutnje birača. Članica biračkog odbora, koja nije bila zadužena za identifikaciju izjavila je, kako je ispričao Perić „da neće raditi dok ne bude imala uvide u osobne iskaznice“.

Ustvrdio je da su odluke o razrješenju i novim imenovanjima donesene jer četiri člana biračkog odbora, dva na Hodovu i dva na Crnićima nisu htjela raditi svoj posao. Istaknuo je da su potom zvani zamjenski članovi iz bošnjačkih stranaka, koji se nisu javljali na telefone, te je pitao Kapor i Jaganjca imaju li možda oni neke prijedloge, a oni ih nisu imali. Kada su u pitanju identifikacijski dokumenti, Perić je kazao da je na sam dan izbora implementirao odluku SIP-a o identifikacijskim dokumentima, odnosno da do prekida izbora nisu glasovali oni sa hrvatskim putovnicama. Upitan je li on prekinuo izbore Perić je kazao da je jasno da nije, da je on napadnut, a izbori nasilno prekinuti.

 Nisu predložili nikoga

Meliha Kapor je potvrdila da je Perić pitao i nju i Jaganjca da predlože nekoga budući da se zamjenski članovi biračkih odbora nisu javljali, a da oni nisu predložili nikoga. Za sebe konkretno je kazala da nije imala koga predložiti, budući da su svi koje bi možda predložila već imali neku ulogu, a nije htjela nikoga s ulice.

Na to se ponovno uključio Kaplan s konstatacijom „goniš Mehu, stavljaš Matu i ništa ti nije sporno“ nakon čega ga je sutkinja opomenula. Obrana je Perića pokušala dovesti u usku povezanost s HDZ-om, te ga je u jednom trenutku Mahmutćehajić upitao zna li tko je Danijel Babić i je li mu Danijel Babić govorio koje izjave da daje i kako da se ponaša, na što je Perić rekao da Babića zna, ali nitko mu nije govorio kako će se ponašati.

Pokušalo se dovesti u pitanje i je li Perić blagovremeno pozvao hitnu pomoć, na što je on kazao da nije odmah pozvao hitnu, a iz razloga što je brinuo za kćerku pred čijim očima je napadnut. Istaknuo je da mu je bilo bitnije da skloni dijete nego da zove Dom zdravlja. Obrana je za sva tri svjedoka ustrajala na pitanju kakve izglede lica su imali optuženi i jesu li bili ljuti kad su upali u prostorije OIP-a. Perić je odgovorio da on ne „može znati što je u čijoj glavi“.

Obrana i optuženi su se bavili pitanjem jesu li zamjenski članovi biračkih odbora uopće zvani, na što je svjedokinja Meliha Kapor kazala da ih je Nikola Perić zvao, sjedili su u istoj prostoriji, no nitko mu se nije javljao, te da nema razloga sumnjati u poštenje tog mladića. Dodajmo još i da je odbrana tražila sučeljavanje Perića i Jaganjca zbog posve suprotnih iskaza, što je sutkinja odbila, kazavši da su se o tome trebali izjasniti jučer, dok su obojica bili na sudu, a da bi sve dalje bilo odugovlačenje. Nastavak suđenja zakazan je za 20. prosinca u podne.

Piše: K.Bošnjak, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *