Juncker: Zapadni Balkan treba europsku perspektivu kako bi izbjegao novi rat

Europska unija treba prihvatiti nove članice sa zapadnog Balkana kako bi izbjegla rizik izbijanja novog rata u toj regiji, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak, otvarajući prostor za moguće sukobljavanje s Francuskom i ostalim zemljama koje se opiru proširenju bloka.

– Ako se ne otvorimo prema zemljama u krajnje kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo evropsku perspektivu, vidjet ćemo da se rat kakav smo viđali u 1990-im vraća u regiju – poručio je Juncker Europskom parlamentu.

– Ne želim da se rat vrati na Balkan, i mi se trebamo otvoriti prema njima – kazao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, međutim, također se obraćajući Europskom parlamentu, kako vjeruje da EU treba da poboljša svoju unutrašnju vladavinu prije otvaranja s novim članicama.

– Hoćemo li imati 30 – 32 članice u narednih par godina? S istim pravilima to jednostavno nije izvodivo – kazao je Macron.

Europska komisija objavit će tokom dana izvještaj o napretku u pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o njihovom članstvu u bloku.

Poljska, Italija i Austrija su među zemljama koje se zalažu za pojačavanje napora bloka ka otvaranju prema regiji, koja bilježi rastući ruski i kineski uticaj, prenosi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *