JUNCKER: Pronaći jedinstvo o zapadnom Balkanu ili će njihovu sudbinu kreirati netko drugi

Moramo izvoziti stabilnost, kao što smo činili godinama. Proširenje je bio uspjeh jer smo pomirili geografiju i povijest Europe, ali još ima toga za učiniti. Trebamo definirati naš stav prema proširenju na zapadni Balkan, u protivnom će drugi oblikovati sudbinu našeg susjedstva, rekao je Juncker

MOSTAR – U turbulentnim vremenima za cijeli svijet, a samim time i Europsku uniju, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker govoreći o stanju u Uniji dotakao se i zapadnog Balkana jasno kazavši kako je nužno pronaći jedinstvo kada je riječ o zapadnom Balkanu jednom zauvijek, jer će u protivnom drugi oblikovati sudbinu našeg susjedstva.

– Sve je više izazova iz dana u dan. Ne smijemo se prepustiti niti na sekundu, trebamo tražiti ujedinjenju Europu. Moramo izvoziti stabilnost, kao što smo činili godinama. Proširenje je bio uspjeh jer smo pomirili geografiju i povijest Europe, ali još ima toga za učiniti. Trebamo definirati naš stav prema proširenju na zapadni Balkan, u protivnom će drugi oblikovati sudbinu našeg susjedstva, rekao je Juncker obraćajući se europskim parlamentarcima u Strasbourgu.

Proširenje EU

Uz to, dio govora posvetio je i nužnosti jačanja europskog suvereniteta poručivši kako on dolazi od nacionalnog suvereniteta, ali ga ne ugrožava. Mišljenja je kako je dijeljenje suvereniteta tamo gdje je to potrebno, čini svaku članicu jačom.

– Europski suverenitet nikad neće biti usmjeren protiv drugih,  Europa mora ostati otvoreni kontinent, kontinent tolerancije. Nikad neće postati otok i uvijek će ostati multilateralna, navodi Jucker. U govoru više puta naglasio značaj ujedinjene EU koja treba djelovati jedinstveno.

– Unija je jamac mira na kontinentu mira. Kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući EU. Stoga, pokažimo veće poštovanje prema Uniji. Spasimo njen imidž. Branimo naš način života, naš način postojanja, rekao je Juncker.

Međutim, u ovom trenutku je više nego jasno kako unutar same Unije nema jedinstvenog stava oko zapadnog Balkana što i jeste najveći problem. Tako je na konferenciji “Europa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU”, održanoj u Sarajevu, austrijski veleposlanik u BiH Martin Pammer izjavio kako se njegova zemlja zalaže za daljnje širenje EU, iako trenutno nisu sve članice tako raspoložene. Navodi da unutar EU ima različitih snaga od kojih su neke više a neke manje za daljnje širenje Unije jer je taj proces u prošlosti bio ambivalentan. Također,  dodaje da trenutno u EU postoje tenzije između zapada i istoka, te sjevera i juga, ali i da sama Unija mora biti sposobna da primi nove članice kao što one moraju biti sposobne provesti europske pravila.

– Austrija ima veliki interes da BiH napreduje i zato smo organizirali ovu konferenciju da razgovaramo o tome što je neophodno, što je moguće, a što nije, istaknuo je Pammer.

Pitanja granica

Klaus Wolfer, šef Odjela za proširenje EU-a pri austrijskom ministarstvu vanjskih poslova, kaže da je Austrija frustrirana zbog graničnih sporova među članicama Unije, kakav je onaj između Hrvatske i Slovenije, i stoga drži kako države zapadnog Balkana slična pitanja moraju riješiti uzajamnim dijalogom prije nego što i same postanu članicama te integracije. Podsjetio je kako su u Beču i ranije bili rezervirani prema članstvu Cipra u EU zbog neriješenih odnosa na tom otoku a na temelju iskustva učvršćenog problemom u definiranju granice između Hrvatske i Slovenije taj je pristup aktualiziran, posebice kada je u pitanju odnos EU prema zapadnom Balkanu.

– Predsjedavanje Austrije Unijom prilika je za njene dužnosnike da poveže političare iz te regije a među važnijim ciljevima je rješavanje graničnih pitanja jer ta ‘lokalna pitanja’ moraju biti riješena prije ulaska u EU, kazao je Wolfer.

Od ranije je jasno kako su primjerice Francuska i Nizozemska trenutno protiv proširenja sve dok se ne riješi pitanje same Unije, ali i reforme zapadnog Balkana, a sličnog stava je i Slovenija jer je tamošnji predsjednik Borut Pahor izjavio da je Unija oslabljena Brexitom i možda bi trebalo da odloži planove za proširenje na zapadni Balkan. Kako prenosi britanski list Express, Pahor je rekao da EU ne može da se nada prijemu zemalja kao što su Srbija, Crna Gora i Albanija kao novih članica u svom sadašnjem stanju.

– Slaba EU neće se moći proširi na zapadni Balkan, rekao je Pahor na forumu na Bledu. Smatra kako EU prolazi kroz teško razdoblje u kome treba donositi odluke.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *