Jučer postavio četiri bombe pod vozilo, danas uhićen

Policija RS-a je uhitila muškarca B.N. (1981.) koji je jučer postavio četiri bombe ispod automobila profesora u Tehnološkoj školi Spase Šakote u banjalučkom naselju Rebrovac.

B.N. je nakon privođenja priznao izvršenje ovog krivičnog djela ubojstva u pokušaju.

Uhićeni je odranije poznat policiji po lakšim krivičnim djelima, a motiv napada su lični odnosi s oštećenim koji su vezani za poslove nelegalne prirode.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač izjavio je na izvvanrednoj konferenciji za novinare da je Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUPRS-a intenzivno radila na ovom slučaju, koji je doveo do uznemirenja javnosti u Banjoj Luci, budući da su postavljene četiri bombe ispod automobila.

-Radi se o ciljanom napadu na jednu osobu, ali na jedan vrlo beskrupulozan način, jer je ugrozilo sve druge građane koji su se našli u blizini automobila pod koji su postavljene bombe – rekao je Lukač.

U policiji su u posjedu i videosnimka s mjesta događaja, na kojem se između ostalog vidi da je čovjek s malim djetetom svega nekoliko trenutaka izbjegao da bude na mjestu eksplozije.

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić je potvrdio da su riješene sve okolnosti ovog slučaja, te da je utvrđeno da su eksplozivne naprave postavljene tokom noći ispod automobila, a došlo je do njihovog aktiviranja kada je oštećeni pokrenuo vozilo.

Od eksplozije su lakše povrede zadobili Šakota i još jedna osoba, uništena su četiri vozila, od kojih dva potpuno.

Također, oštećena su i dva poslovna prostora, te dva stana u zgradi ispred koje je bilo parkirano vozilo.

Slobode je lišena i  osoba inicijala A.S. (1980.), zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa N.B. (1981.) izvršila ovo teško kazneno djelo.

Šakota je jučer u Osnovnom sudu u Banjoj Luci osuđen na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja učenica u toj školi, ali policija ne povezuje taj i jučerašnji slučaj eksplozije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *