Je li premijer Edi Rama kladionice u Albaniji zatvorio radi svoga brata? Rade li na istom planu i političari u BiH?

Kako pišu mediji u regiji, nakon što je Rama zatvorio domaće kladionice, u Albaniji će klađenje biti moguće kroz kladionicu premijerovog brata Olsija Rame i Državnu lutriju Albanije koja je od 2012. u vlasništvu austrijskog Novomatica

Kladionice u Albaniji su zatvorene s prvim danom 2019. godine. Rezultat je to novog zakona kojeg je progurao albanski premijer Edi Rama.

Uz objašnjenje kako se radi o potezu kojem je cilj “briga za društvo te borba protiv ovisnosti i kriminala”, ključ u bravu stavljen je na 4.300 uplatnih mjesta, dok je bez posla ostalo nekoliko tisuća radnika.Takav potez pozdravile su i određene političke strukture i u Bosni i Hercegovini, posebno u Federaciji BiH, gdje je posljednjih godina također aktivna inicijativa protiv domaćih priređivača igara na sreću.

 Zakulisne radnje?

Međutim, da situacija možda nije “crno-bijela”, daju nagovijestiti i najnovija pisanja regionalnih medija, u kojima se ovih dana spominje kako premijer Edi Rama kladionice u Albaniji nije zatvorio zbog “brige za društvo te borbe protiv ovisnosti i kriminala”, nego kako se radi o nečem sasvim drugom.

Kladionica BastArena jedina u Albaniji ima licencu za internet igre na sreću, a priča se dalje povezuje činjenicama da Zakon o igrama na sreću Državnoj lutriji Albanije dopušta angažiranje drugog priređivača za internet igre na sreću, dok je još 2015. godine 30-godišnju koncesiju za nadzor priređivanja igara na sreću Vlada Albanije dala privatnoj firmi MC Networking, koja je u 100-postotnom vlasništvu Endrija Meksija, poslovnog partnera premijerovog brata Olsija Rame.

Prema tome, kako sve glasnije govore u Albaniji, premijer Rama je kroz bratovu kladionicu BastArena, uz suradnju s Državnom lutrijom Albanije, a sve uz odobrenje MC Networkinga, na ovaj način osigurao monopol na albanskom tržištu igara na sreću.

  “Albanski scenarij” u BiH?

A zašto bi sve ovo moglo biti zanimljivo i čitateljima u BiH? Nakon što su u Albaniji zatvorene domaće kladionice, neki su u bili brzi na okidaču i pozvali da se napravi isto i u BiH. “Podržali bismo mjere zatvaranja”, stav je pojedinih političara u BiH koji se zadnjih dana provlači kroz domaće medije. Međutim, domaći priređivači igara na sreću uporno naglašavaju kako se opet radi o zakulisnim radnjama kojima se domaće tržište igara na sreću prepušta strancima, a sve pod krinkom brige za opće dobro.

– Državna lutrija Albanije je od 2012. godine vlasništvo austrijskog Novomatica. Sada Premijer Edi Rama donosi zakon koji zatvara domaće kladionice, a klađenje će biti moguće samo preko kladionice njegovog brata, Državne lutrije Albanije koja je u vlasništvu Novomatica i Novomaticovih automata smještenih u hotelima. Poveznica se iz toga jasno vidi. Na sličnom planu se već godinama radi i u BiH. Novomatic od 2006. godine surađuje s Lutrijom BiH, u BiH već imaju nekoliko tisuća svojih automata, nekoliko automat klubova i kasina, a domaći političari zadnjih par godina kroz Parlament pokušavaju progurati zakon koji donosi drastično povećanje poreza domaćim kladionicama, što automatski znači zatvaranje, dok povećanja poreza za automate nema. Jasno je kako se radi o organiziranoj akciji u koju su upleteni i domaći političari iz samog vrha, a kojem je konačni cilj zatvaranje domaćih kladionica i prepuštanje tržišta strancima, poručuju domaći priređivači igara na sreću, upozoravajući kako “albanski scenarij” znači da bi u BiH bez posla moglo ostati oko 10.000 radnika koji trenutačno rade u industriji igara na sreću, dok bi zatvaranje legalnih domaćih kladionica dovelo do enormnog procvata crnog tržišta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *