Je li moguća plaća za sve?

Univerzalni dohodak dobivali bi svi stanovnici od države, čime bi, također, trebale prevladati sve veće razlike u primanjima. Realizacija je za sada – preskupa, pa i za bogatu Švicarsku, koja je referendumom odbila prijedlog da svaki odrasli dobiva 2500, a dijete 625 franaka

Razvojem tehnologije, prije svega robotizacijom i primjenom ostalih oblika umjetne inteligencije nestaje veći broj sadašnjih ne samo fizičkih, nego i rutinskih intelektualnih poslova.

Stoga se sve se više spominje ideja univerzalnog temeljnog dohotka kojeg je posebno promovirao ekonomista James Tobin. Koncept je spomenut još u poznatoj Utopiji Thomasa Morea, koji se zalaže da svatko treba imati osnovna sredstva za život.

Univerzalni dohodak dobivali bi svi stanovnici od države, čime bi, također, trebale prevladati sve veće razlike u primanjima. Realizacija je za sada – preskupa, pa i za bogatu Švicarsku, koja je referendumom odbila prijedlog da svaki odrasli dobiva 2500, a dijete 625 franaka.

Ali eksperimenti s bazičnom plaćom za sve građane sve su češći, primjerice u kanadskom Ontariju, te Škotskoj. Svjesni tehnoloških trendova, privatnici podržavaju ovaj koncept, na primjer vlasnik DM-a Gotz Werner ili Erol Musk, direktor Space-X i Tesla Motorsa, dok je američka tehnološka tvrtka „Y kombinator“ odlučila stotini stanovnika Oaklanda u Kaliforniji na račun svakog mjeseca poslati između 1000 i 2000 dolara.

U nizozemskom Utrechtu u tijeku je eksperiment u kojem 250 građana, bez obzira na uzrast dobivaju od države bezuvjetni temeljni prihod od 960 eura mjesečno. Sada se mogu posvetiti onome što zaista žele – i pokazati svoje potencijale, s tim da  moraju davati dokaze da traže posao. Iskustva razvijenih pokazuju da ljudi ne prestaju raditi ako imaju osiguran temeljni dohodak. Njegovim uvođenjem žele se, također, smanjiti troškove birokracije vezane za provođenje programa socijalne zaštite, (čak 31 posto finskog BDP jeste sustav socijalnog osiguranja, zbog čega i ona provodi sličan eksperiment.)

To nije minimalni niti prosječni dohodak – dakle ne bi mogli ni sa čim usporediti u našim uvjetima. Ako bi za BiH iznosio oko 50 posto prosječne mjesečne plaće, iznos bi bio značajno veći od svih proračuna svih državnih razina.

Nerealno za primjenu, ali ostaje ideja na koju u budućnosti vrlo ozbiljno valja računati.

Piše: Ante Razum

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *