Javni dug pao za skoro 750 milijuna maraka

Javni dug BiH na dan 31. prosinac 2017. iznosi 11.353,62 milijardi maraka, od čega se na vanjski dug odnosi 7.851,99 milijardi maraka, a na unutarnji 3.501,63 milijardi maraka. U odnosu na 31. prosinac 2016. javni dug smanjen je za 744,59 milijuna maraka, objasnio je Bevanda

SARAJEVO – Javni dug u 2017. godini smanjen za skoro 750 milijuna maraka u odnosu na godinu ranije, potvrdio je Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH. Svakako se radi o ohrabrujućem podatku naročito ako znamo da smo se nerijetko zaduživali isključivo za punjenje proračunskih rupa, a ne za infrastrukturne projekte.

– Javni dug BiH na dan 31. prosinac 2017. iznosi 11.353,62 milijardi maraka, od čega se na vanjski dug odnosi 7.851,99 milijardi maraka ili 69,16 posto, a na unutarnji 3.501,63 milijardi maraka ili 30,84 posto. U odnosu na 31. prosinac 2016. javni dug smanjen je za 744,59 milijuna maraka ili 6,15 posto, s tim da se vanjski dug smanjio za 695,60 milijuna maraka ili 8,14 posto, a unutarnji dug za 48,99 milijuna maraka ili 1,38 posto, objasnio je Bevanda.

Izvršavanje obveza

Osim toga, naglašava kako je prvi put usvojena Strategija upravljanja javnim dugom te se već vide konkretni rezultati, posebno jer je ovaj dokument usuglašen sa entitetima i sada postoji bolji uvid i kontrola javnog duga. Bevanda kaže da usvojena Strategija upravljanja javnim financijama institucija BiH za razdoblje 2017-2020. i Strategija razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u institucijama BiH za razdoblje 2016-2018 stvaraju preduvjete za racionalizaciju i kontrolu korištenja javnih sredstva, kontrolu procesa zaduživanja te dugoročno osiguravanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

Dušanka Majkić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kako se i na ovaj način pokazuje da entiteti izvršavaju sve svoje obveze. Ona je istaknula kako se dug BiH smanjuje ili povećava u zavisnosti od toga kako se ponašaju entiteti, što je ovom prilikom i pokazano, jer je Ministarstvo financija i trezora BiH već ranije najavilo da će doći do značajnijeg smanjena duga.

– Obistinilo se da je 750 milijuna maraka duga manje nego u prethodnom razdoblju, što je dobar signal da, ne samo BiH, već i entiteti izvršavaju sve svoje obaveze. Za napade kako se bez ikakvog osnova zadužujemo i kako idemo ka dužničkom ropstvu, dokazalo se, evo, da to nije tako, rekla je Majkić.

Penali na kredite

Iako je istina kako BiH nikada nije bila prezadužena zemlja, nesporna je činjenica da je dug posljednjih godina rastao te da obični građana i nisu vidjeli opipljivih efekata od uzetih milijardi maraka. Upravo to i jeste uvijek bila glavna primjedba kada je u pitanju dug, jer bh. gospodarstvo je tonulo sve dublje i dublje, a javna uprava postajala sve glomaznija i nesposobnija. Kada svemu dodamo i apsurdnu situaciju kako već godinama plaćamo i penale na uzete, a neiskorištene kredite slika je potpuna. Tako smo samo u prvih pola godine 2017. na ime penala platili 631 tisuća maraka, a ovi iznosi na godišnjoj razini prelazili su i dva milijuna maraka. Kada imate zemlju u kojoj nitko više i ne zna koliko imamo vlada, ministara, zastupnika, izaslanika i onih koji se “njišu na državnim jaslama”, u kojoj su njihove plaće po pet, šest puta veće od prosječnih, u kojoj imamo novac na računima ali ga ne uzimamo pa plaćamo kazne, kako običnom čovjeku objasniti silne poreze, namete, povećanje trošarina i slične poteze bh. vlastodržaca?

Piše: D. Bradvica, agencije, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *