JAČANJE VEZA Hrvatska nikada neće ostaviti Hrvate u BiH

Opredijeljenost Vlade Republike Hrvatske je kako nikada neće ostaviti Hrvate u BiH te će i dalje  nastaviti pomagati konkretne projekte i jačati veze hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj, poručio je, između ostalog, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH tijekom svečanosti potpisivanja ugovora za programe i projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ceremonija potpisivanja za 105 programa i projekata, a za koje je Hrvatska izdvojila 24 milijuna kuna (najviši iznos u ovom kontekstu do sada) održana je u Poslovno – Franšiznom centru te je ovom prilikom istaknuto kako su cilj i namjera navedene potpore osiguranje boljeg i kvalitetnijeg života Hrvata u BiH i to u svim krajevima u kojima žive. Milas je naveo kako je ovaj događaj dokaz neraskidivosti hrvatskoga naroda pri čemu za vrijednosti kao što su kultura i jezik te vrijednosti Domovinskog rata nema granica.

„Još se čvršće moramo vezati  i nema granica koje nas mogu razdvojiti. Oslonjeni smo jedni na druge i pripadnost jednom narodu svjedočimo našim jezikom, zajedničkim vrijednostima i prošlošću, ali i zajedničkoj budućnosti koja dolazi, a u kojoj moramo brinuti i osigurati bolje uvjete života za Hrvate u RH i BiH koji su jedni s drugima živjeli i živjet će“, kazao je tajnik Milas.

Očuvati identitet

Pomoć projektima jedan je od oblika na koji Hrvatska pomaže opstanku i napretku hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, ali istodobno služi i kao način izgradnje trajnih i neraskidivih veza Hrvata neovisno od toga gdje žive.

Tako, uz konkretnu pomoć koja je raspodijeljena na način da se financira 31 projekt za područje kulture, 23 projekta za područje obrazovanja i znanosti, 16 projekta za područje zdravstva te 35 projekata u ostalim područjima, cjelokupan projekt podrške šalje i haku poruku kako treba očuvati i graditi jedinstvo hrvatskoga naroda.

Svečanosti su nazočili brojni uzvanici iz političkog života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske predvođeni hrvatskim članom Predsjedništva BiH  Draganom Čovićem kao i predstavnici katoličke crkve na čelu s kardinalom Vinkom Puljićem, ali i brojni predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te brojni gospodarstvenici.

„Gdje opstane katolička crkva opstat će i identitet hrvatskog naroda“, kazao je kardinal Puljić odavši priznanje i potporu jednoj ovakvoj aktivnosti te  naglasivši kako smo jedan narod bez obzira u kojim državama živimo i kao takav moramo sačuvati svoje korijene i identitet.

„Crkva prati ovakve projekte zajedništva stoga se nemojte umoriti i odati negativnom ozračju“, poručio je kardinal Puljić.

Čović, koji je predvodio brojno izaslanstvo dužnosnika sa svih razina vlasti, kazao je kako ovakvi projekti pomažu u dugoročnom razmišljanju,ali i smanjuju pesimizam jer svi ovako okupljeni činimo veliku mrežu zajedništva od crkve, gospodarstva, kulturnih institucija pa do elemenata državnog uređenja.

„Prostora za dijeljenje Hrvata nema jer smo se snažno uvezali na svim područjima i teško je pronaći neki element vrijednost u RH a da se ne baštini i u BiH. Državni ured je to prepoznao i nagradio, a na nama je da nastavimo brinuti o svom narodu jer nam nitko neće pomoći ako to sami ne uradimo, odnosno očuvamo BiH i za sebe u svakom njenom dijelu“ kazao je Čović te se dotaknuo i Domovinskog rata i uloge hrvatskih branitelja iz BiH te spomenuo i nedavno otvoreni Konzularni ured RH u Vitezu, skoro otvaranje istoga u Livnu ali i osnivanje udruge gospodarstvenika Prsten koje je također održano u Vitezu.

Niz aktivnosti

Inače treba naglasiti kako Vlada Republike Hrvatske nastavlja s aktivnom financijskom pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, a pored niza projekata koji se kontinuirano financiraju kao i činjenice da se proširuje suradnja na mnogim poljima, tu je i kontinuirana pomoć kroz program podrške u financiranju kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH.

Obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a

U Vitezu je jučer obilježena i obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg – Bosne, a tom prilikom položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-obilježje hrvatskih branitelja ispred zgrade Općine Vitez te je nakon toga održana i svečana akademija.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a Dragan Čović, obraćajući se na svečanoj akademiji povodom obljetnice nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, održane u Vitezu kazao je kako treba svjedočiti o vrijednostima Domovinskog rata i ne umoriti se od tog svjedočenja jer on je bio do te mjere častan na ponos svakog od nas od Posavine, središnje Bosne do Hercegovine.

Lazar Martinović predsjednika Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, kazao je kako je zaštita digniteta Domovinskoj rata te Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, osnova rada udruge, na što je udruga posebno ponosna. Osvrnuo se na ratna stradanja Hrvata srednje Bosne i Viteza, te je pozvao povjesničare i znanstvenike da se samoj temi stradanja Hrvata posveti više vremena, kako ne bi pale u zaborav.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *