Izvoz povećan pet posto

Iz sektora peradarstva BiH prošle godine izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 55.500.000 KM, što je za 2.600.000 KM ili pet posto više nego u 2016. godini, dok je uvoz manji za 1.000.000 KM ili tri posto, tako da je pokrivenost uvoza izvozom skočila na 165 posto, rečeno je na predstavljanju analize ovog sektora.

Analizu ovog sektora sačinili su Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID/Švedska “Farma dva” projekt.

Predstavnik USAID/Švedska Farma dva projekta Feđa Begović rekao je da je usprkos deficitu u razmjeni od 1.000 tona, sektor peradarstva zabilježio u prošloj godinu suficit od 21.000.000 KM, zahvaljujući izvozu proizvoda sa dodatnom vrijednošću.

 Veliki rast

-Usporedbe radi, prije 10 godina u ovom sektoru smo imali deficit i pokrivenost uvoza izvozom od svega 68 posto, naglasio je Begović, te dodao da je ovaj trend rasta nastavljen zahvaljujući povećanju izvoza na tržišta Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Tajnik Asocijacije za prehrambenu industriju u Sektoru gospodarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Tijana Muhamedagić istakla je da tvrtkama iz ovog sektora treba čestitati na odličnoj strukturi razmjene, jer prerađevine od mesa peradi sada u ukupnom izvozu učestvuju sa 72 posto vrijednosti.

Prema njenim riječima, prerađevine prate meso peradi koje učestvuju sa 19 posto, jaja sedam posto, živa perad dva posto, dok na u uvozu dominira meso peradi sa 56 posto, a slijede prerađevine od mesa peradi 20 posto, živa perad 13 posto i jaja 11 posto.

Muhamedagić je istakla da su top pet izvoznih tržišta Srbija, samoproglašeno Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Albanija, na čija tržišta se odnosi 98 posto od ukupne vrijednosti izvoza.

Povećano tržište

Ona je navela da treba primijetiti i povećanje u broju tržišta, koji je porastao sa 10 na 21, što, kako je rekla, potvrđuje konkurentnost i kvalitetu proizvoda iz BiH, koji se danas mogu kupiti na tržištima Evrope, Azije i Australije.

-Analiza podataka za zadnjih deset godina otkriva da još nije dostignut izvoz iz 2012. godine prije ulaska Hrvatske u EU, kada je ta zemlja bila naše drugo izvozno tržište sa 14,3 milijuna KM ostvarenog izvoza, rekla je Muhamedagić.

Ona je dodala da se izvoznici nadaju i skorom formalnom odobrenju EU za izvoz peradarskih proizvoda iz BiH na tržište Unije, što bi trebalo dati podstrek daljem razvoju ovog sektora.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *