Izmjenama zakona osigurati veći broj žena u vlasti

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine pokrenut će ponovo izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH s ciljem da se osigura najmanje 40 posto zastupljenosti oba spola u najvišem izvršnom tijelu u državi što bi značilo da trebaju biti imenovane najmanje četiri ministrice.

Agencija je u suradnji s Povjerenstvom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Sarajevskim otvorenim centrom (SOC) početkom 2016. godine predlagala izmjene ovog zakona parlamentu na usvajanje, ali se najviše zamjerki odnosilo na imperativnu odredbu o zastupljenosti oba spola.

Naime, taj prijedlog je precizirao da će Zastupnički dom PSBiH odbiti potvrditi imenovanje Vijeća ministara koje ne odražava ravnopravnu zastupljenost spolova.

Ravnateljica Agencije Samra Filipović-Hadžiabdić za Fenu je pojasnila da su najveće zamjerke bile zbog mogućnosti blokade imenovanja Vijeća ministara nakon izbora te je najavila da će se ta odredba prilagoditi, a ocijenila je da nikome u BiH nije u interesu da se određene odredbe mogu zloupotrijebiti.

„U idućem prijedlogu ići ćemo s odredbom koja će precizirati da mandatar Vijeća ministara vodi računa o zastupljenosti najmanje 40 posto oba spola, ali ćemo dodatno revidirati taj amandman“, dodala je Filipović-Hadžiabdić, podsjećajući da Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje zastupljenost najmanje 40 posto manje zastupljenog spola što su ovom slučaju žene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *