IZETBEGOVIĆEV MIG BIRAČIMA: Željko Komšić će dominanto bošnjačkim glasovima pobijediti Dragana Čovića?

Ako, dakle, SDA, usmjeri svoje glasače prema Željku Komšiću, onda će profitirati Fahrudin Radončić i njegova bi pobjeda nad Šefikom Džaferovićem bila neupitna. Procjena je u sarajevskim analitičkim centrima da Dragan Čović ovog puta ne može skupiti više od 100 tisuća glasova, a da Komšić u naletu može trijumfirati uz stampedo od 150 tisuća birača.

Komešanje u sarajevskoj čaršiji oko možebitne potpore nabrijanom ”ljiljanu” Željku Komšiću u borbi protiv kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića traje nekoliko mjeseci.

Početkom godine je sve upućivalo kako su bošnjačke političke, ali i vjerske elite ovog puta odlučne i jedinstvene u stajalištu da ne podrže Komšića i da dopuste da Hrvati sebi izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Čak se iz pouzdanih izvora doznalo da će i vrh SDA, ali i Rijaset Islamske zajednice otvoreno pozvati Bošnjake da ne glasuju za Željka Komšića i da tim činom novog građanskog inženjeringa ne dolijevaju ulje na vatru u ionako proključalom političkom prostoru.

Indikativna objava

Vodilo se itekako računa da se ne izaziva gnjev kod Hrvata u Mostaru i Zagrebu i da im se ne da alat i povod da blokiraju procese i okrenu međunarodnu zajednicu na svoju stranu. Bilo je to razdoblje kada je još uvijek tinjala nekakva blaga nada da bi se mogao postići kompromis oko izmjena Izbornog zakona i smiriti napete tenzije u odnosima između Hrvata i Bošnjaka.

Uz to treba priznati kako je i Komšić već dosta dosadio sarajevskoj političkoj i intelektulanoj sceni svojim nadobudnim i ratobornim porukama, ali i sve upadljivijoj pretenziji da postane nekakav lider ”patriotskih” snaga. Stvari su ubrzo, međutim, krenule po zlu i naopako. Niti uz posredovanje i pomoć međunarodne zajednice nije došlo do dogovora oko Izbornog zakona. Iz vrha HDZ-a BiH su zaprijetili tzv. planom „B“ što je u političkom Sarajevu jako ozbiljno shvaćeno. Svoju kandidaturu je, osim Čovića, službeno objavio i šef SNSD-a Milorad Dodik i „sećiji“ se najednom ukazala jeziva politička opasnost od ulaska dvojca Čović-Dodik u Predsjedništvo BiH. Skontali su još ako se tim rušiteljima države pridoda i čovjek koji ”ne liči na Bošnjake”, Fahrudin Radončić, ode država u ”vražije ruke”.

U međuvremenu je ljevicu zahvatilo olujno rasulo i Željko Komšić je jednostrano, šokanto i bez dogovora sa šefom SDP-a Nerminom Nikšićem, takva je bila službena verzija, objavio da ulazi u političku arenu pod svaku cijenu spriječiti ulazak Čovića u državno Predsjedništvo.

Taj čin je izazvao još veću averziju i odbojnost bošnjačke desne i lijeve provinijencije i zavladala je jedna pometnja i nesnalaženje, ali ničim se niti tada nije dalo naslutiti da će vodeći bošnjački politički umovi ipak okrenuti pilu i dignuti palac gore za Željka Komšića. Dapače, čaršija je brujila o navodnim Komšićevim svakodnevnim opijanjima po sarajevskim ”pubovima” , bančenju sa ”žestokim momcima” i gromoglasnom histerisanju protiv nacionalnih vođa. Takav rastrojeni Komšić je već bio spakiran na političko smetljište.

Čini se, ipak, da je presudila neviđeno nataložena ”mržnja” prema šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Kocka je, ako je suditi po nekim signalima, pala na Komšića jer drugog, pobjedničkog, izbora nema. Ali, mora se imati na umu da pobjede Željka Komšića nema bez glasača i SDA, jer birači zamućene ljevice, a kamoli njegovoga DF-a, nisu dovoljni niti da možda pobijedi Borišu Faletara, kandidata Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Zato je indikativna raščlamba jednog sarajevskog medija pod izravnom kontrolom vrha SDA i Bakira Izetbegovića. U tekstu je maltene već objavljen trijumf Željka Komšića. ”Najjednostavnija je situacija u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Pokazalo se da je Dragan Čović napravio radikalnu stratešku grešku, udružujući se s Miloradom Dodikom, slaveći haške osuđenike i optužujući Bošnjake za radikalizam. Time je probudio ogromnu bijesnu reakciju Bošnjaka, te je već izvjesno da će Željko Komšić biti izabran. Jedna ogromna većina Bošnjaka je prepoznala da je glas za Komšića – glas protiv Čovića”,  piše autor analize.

Podsjeća kako je na prošlim izborima, Čović sa samo 128 tisuća glasova osvojio poziciju u državnom Predsjedništvu.

”Četiri godine poslije, teško može očekivati ikakav rast glasova. Štoviše, moguće je očekivati samo značajan pad u broju glasova, jer je u protekle četiri godine najveće masovno iseljavanje zabilježeno upravo u hrvatskom korpusu. Kandidat HDZ-a BiH Dragan Čović realno može očekivati tek nešto više od 100.000 glasova”, podsjeća se u tiskovini pod kontrolom cetrale najjače bošnjačke stranke i na kraju i definitivno razobličava istinu i vjerojatno otklanja sve dvojbe: ”S druge strane, na raspolaganju je milijun bošnjačkih glasova. Željko Komšić je 2010. godine osvojio više od 330.000 glasova. Ovaj put će mu biti dovoljno 130.000 glasova za sigurnu pobjedu. I nema sumnje, već u ovom trenutku se može kazati , Željko Komšić će biti budući član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda”.

Ako je ovo naputak od Bakira Izetbegovića onda Željko Komšić može zadovoljno trljati ruke i polako pripremati pobjednički pjenušac.

Izetbegovićev mig

Vjerojatno to i jeste mig od Izetbegovića, jer nema više prostora za neke dodatne političke igre, eventualno zastrašivanje i pritiskanje Čovića zarad nekih ustupaka. Sigurno je da će ova kontroverzna raščlamba pod dirigentskom palicom Bakira Izetbegovića vratiti osmijeh od uha do uha Fahrudinu Radončiću, kandidatu SBB-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Mogao bi konačno u trećem pokušaju dosanjati politički san i ostvariti se u Predsjedništvu države. Jer, ako se obistine slutnje autora bliskog vrhu SDA o usmjeravanju dovoljnog broja glasača iz SDA, onda će upravo Radončićev najljući rival Šefik Džaferović biti uskraćen za tu brojku stranačke glasačke mašinerije. Ostao bi praktično bez ikakvih šansi, žrtvovan i očerupan poput spurene kokoške.

Ruku na srce takav se posprdni scenarij za Džaferovića nagoviještavao istog trenutka kada je i nominiran za kandidata SDA i prisilnog delistiranja Denisa Zvizdića. Nakon, plasiranja ove, još uvijek navodne, taktike iz krugova bliskih SDA, ostaje još samo primjetiti čaroliju da bi kolektivnog šefa države BiH mogli činiti proeuropejci Željko Komšić, Fahrudin Radončić, a političko Sarajevo će sve učiniti da to iz RS-a još bude, također proeuropejac, Mladen Ivanić. Ili se sve ovo samo ”babi snilo”.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

5 thoughts on “IZETBEGOVIĆEV MIG BIRAČIMA: Željko Komšić će dominanto bošnjačkim glasovima pobijediti Dragana Čovića?

 • rujan 5, 2018 at 2:14 pm
  Permalink

  VETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA – USKOPLJA OČEKUJU UZ TROLISTA I DOKTORA BEČIREVIĆA SA IVANIĆEM . POZDRAV DOMOVINI OD PENZIONERA .

  Reply
 • rujan 5, 2018 at 2:18 pm
  Permalink

  SDA možda ovo pokušava uraditi, ali mora se odati priznanje onim časnim izuzecima, kojih je vrlo malo posto, ali koji bi voljeli vidjeti ljude poput Boriše u vrhu BH politike, koji ne razmišljaju o nacionalnim predstavnicima u predsjedništvu.
  Lično se ne slažem s time da Sarajevske stranke nominiraju Hrvate za članove predsjedništva. Bilo bi fer da Komšić bude kandidat ispred Bošnjaka, pa onda neka slobodno pobijedi Bakira i njegove pijune, i Radončića, i u suštini, neka odmjeri snage sa Bećirovićem i Falatarom.
  Ovako, ovo je prevara.
  Mada, u pravu je analitičar Dnevnog lista, kada sugerira da je Džaferović pogažen od strane sopstvene matice, a da je pravi pion u rukama Bakira ovaj put upravo Komšić.
  Vrlo otvoreno ne sumnjam da će Komšić imati odličnu suradnju u stranačkom smislu sa partnerima iz SDA. Prošle izbore je izbjegao koaliciju i šutio je u parlamentu 4 godine, ovaj put možda odluči da ostane u koalicji.
  Ionako njegovi preletači lete u SDA, mislim da ovaj put neće dozvoliti prelete, nego će on kao stranka preletjeti u okrilje SDA i njihovu vladu, gdje god osvoje dovoljno glasova.
  Opet napominjem, i molim autora, da oda poštu časnim izuzecima koji žive u Sarajevu.
  Na kraju krajeva, ovdje ima i 20.000 Hrvata. Čaršija je propala, ali čast izuzecima.

  Reply
  • rujan 6, 2018 at 10:43 am
   Permalink

   Dobar ti je ovaj komentar – ali samo za Zagrebačku i livanjsku čaršiju. Nepije vode čak ni u Mostaru! Lijepe i snovi su jedno, a java sasvim drugo. Tebi očigledno odgovara tandem Čović – Dodik. Sitnica jea i velika pažnja, što ova dva štovatelja kriminala i fašizma nemaju kredibiliteta u EU, pa i ni kod USA i Rusije.

   Reply
 • rujan 5, 2018 at 2:37 pm
  Permalink

  Cuj komentara ovo je prevara da bosnjaci biraju Komsica, a zar nije prevara kandidovati se kao covic za clana predsjednistva BiH i onda sve raditi za interese drugih drzava i protiv svoje drzave??
  zato bosnjaci glasaju za Komsica.

  Reply
  • rujan 6, 2018 at 9:10 am
   Permalink

   Upravo zbog takvog mentaliteta ovdje nikad nece biti reda..

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *