Izetbegović: Turska garantira mir i stabilnost cijeloj regiji

Veleposlanstvo Republike Turske u BiH organiziralo je u sarajevskoj Vijećnici izložbu fotografija pod nazivom “15. srpnja – Pokušaj državnog udara”, s ciljem da obilježi prvu obljetnicu neuspjeloga puča u toj državi.

Postav izložbe čini 45 fotografija što su ih u noći s 15. na 16. srpnja 2016. snimili fotografi Anadolu Agency, na kojima je zabilježen tijek dramatičnoga događaja.

Prisutnim posjetiteljima, među kojima su bili predstavnici političkog, kulturnog, vjerskog i, općenito, javnoga života BiH i Turske , obratili su se veleposlanik Republike Turske u BiH Haldun Koc,  u svojstvu domaćina, te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Veleposlanik Koc označio je organizaciju FETO kao organizatora pokušaja državnoga udara.

 Koc: Prva poruka podrške stigla od Izetbegovića

“Napali su našu demokraciju. Snažna volja turskog naroda je osujetila ovaj pokušaj . Te noći narod BiH  se molio s nama,  nije spavao, pokazao je solidarnost. Prva poruka podrške došla je od člana Predsjedništva BiH Izetbegovića. Nismo zaboravili ovu podršku. Nećemo je zaboraviti. Ovdje smo nakon godinu dana, otvaramo ovu izložbu da se prisjetimo one noći,  da je ne zaboravimo,  da odamo počast našim šehidima i gazijama,  da se sjetimo izdaje i da pokažemo našu solidarnost”, rekao je veleposlanik Koc.

Dodao je kako pokušaj udara nije samo problem Turske. Izrazio je uvjerenje da je ”stabilnost Turske  stabilnost  i BiH. Prosperitet i sigurnost BiH  je i naša stabilnost. Nitko neće ove noći pokvariti bratstvo Turske i BiH. Večeras smo ovdje da pokažemo naše bratstvo i solidarnost”, kazao je veleposlanik Haldun Koc.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH pozvao je prisutne da pogledaju fotografije koje su, kako je kazao “dramatično podsjećanje na noć 15. srpnja 2016., kada se turski narod odazvao svom lideru Recepu Tayyipu Erdoganu, golim prsima se suprotstavio tenkovima, spriječio državni udar, spasio demokraciju i građanske slobode svoje zemlje. Plaćena je ogromna cijena u ljudskim životima, ali  svaki put do slobode je, nažalost, krvav i bolan, rekao je Izetbegović.

U nastavku svog progovora izrazio je mišljenje kako je “te noći  zauvijek uklonjena psihološka barijera, koja je trajala skoro pola stoljeća, i koja je vojnu vlast nametala kao nadvlast nad narodom i od naroda izabranim predstavnicima. Časnu tursku vojsku su te noći posljednji put zloupotrijebili u svrhu nefer i nekorektne borbe za vlast i natjerali je da puca u vlastiti narod izdajnici iz terorističke organizacije FETO”, dodao je Izetbegović.

Organizaciju FETO nazvao je “podmuklom terorističkom  organizacijom, hobotnicom  koja je svoje krake pružila i izvan Turske, u 150 zemalja u kojima djeluje, uključujući i Balkan.Pod plaštom brige za mlade, za međureligijski dijalog, za dobrotvorne i kulturne aktivnosti, uz isticanje plemenitih ciljeva, ova organizacija ima samo jedan sebični cilj – kontrolirati financijska sredstva, medije, ljudske umove i politiku i preuzeti vlast”, dometnuo je.

Izrazio je mišljenje kako “nakon bolnog iskustva koje je iskusila prijateljska Turska, nitko od nas nema pravo na naivnost i podcjenjivanje opasnosti koja prijeti od ove dvolične organizacije. U svakom zlu ima i dobra, sa tegobom je  olakšanje, kako to kaže naša Sveta knjiga. Dobro u tom zlu koje je  zateklo Tursku u noći 15. srpnja je što su svi pokazali svoja lica – i oni koji su napali  na Tursku i njezin narod, i oni koji su je branili,  i oni koji su šutjeli, čekajući da vide ishod još jednog državnog udara. Volio bih da je bilo manje onih koji su šutjeli. Ponosan sam što mi u BiH nismo bili od tih”, istaknuo je Izetbegović i podsjetio kako je upravo on “među prvima prije ponoći tog 15. srpnja  okupio reportere novinske agencije Anadolija i pozvao turski narod da brani slobodu i demokraciju, da stane uz svoje rukovodstvo. Diljem BiH  su te noći, a zatim u džamijama sljedećeg dana održane hudbe i učene dove u znak podrške turskoj državi i narodu”, prisjetio se.

 Veze BiH s Turskom

Izetbegović se potom osvrnuo na “snažne povijesne, kulturne, vjerske i rodbinske veze, koje vežu BiH s Turskom. Turska se uvijek odazvala BiH i bila uz nas u svakoj tegobi kroz koju smo prolazili ,naročito u posljednjih četvrt stoljeća. BiH je, u svom kapacitetu,  svim srcem stajala uz tursku državu i narod, što smo dokazali i to će tako i ostati. Moja želja je ove noći, u Vijećnici , u Sarajevu, da se slike koje ćemo pogledati više nikad ne ponove u bratskoj Turskoj i da ova zemlja nastavi svoj ubrzani hod ka prosperitetnoj,  dobro organiziranoj državi i regionalnoj sili, koja garantira mir i stabilnost, ne samo turskom narodu,  nego cijeloj regiji, u čijem  povijesnom i zemljopisnom središtu se nalazi”, zaključio je Bakir Izetbegović, i potom, zajedno s veleposlanikom Kocom, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorio izložbu, koju će zainteresirani moći posjetiti do 27. srpnja 2017. Ulaz na izložbu je besplatan.

Piše: V. Hlavaček, kultura@dnevni-list.ba

 

One thought on “Izetbegović: Turska garantira mir i stabilnost cijeloj regiji

  • srpanj 18, 2017 at 2:10 pm
    Permalink

    Okupatori koji su nabijali na kolac i odsjecali glave nemogu biti prijatelji i mirotvorci

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!